Korona chráni koalíciu

V súčasnej koalícii panujú také rozdielne názory takmer už na všetko, že nebyť pandémie, vláda by sa musela rozpadnúť v priebehu niekoľkých dní.

18.08.2020 19:00
debata (11)

Dalo by sa oponovať, že starosti spôsobené koronou vrhajú vládne zoskupenie do akútnych problémov. Tie sa pred voľbami nepredpokladali, a preto narýchlo predkladané riešenia prirodzene vzbudzujú rozličné postoje. Nemôžu sa tak venovať svojej hlavnej činnosti – „očisteniu krajiny“ od dôsledkov činnosti predchádzajúcej vlá­dy.

Je to však iba rúško, ktoré zastiera skutočnú nepripravenosť vládnych strán na prevzatie kormidla riadenia štátu. Kritizovaním, čo všetko zle robil Smer, zvlášť Robert Fico, sa dajú vyhrať voľby, ale nie dlho vládnuť.

Zdá sa, že koalícia bojuje proti minulým praktikám iba tam, kde sa jej to hodí. Inde používa rovnaké prostriedky a metódy. Napríklad stavila na advokáta, na ktorého bývalý minister zdravotníctva v tretej Ficovej vláde Tomáš Drucker podal v marci 2018 trestné podanie, pretože si za konzultačné služby dodávateľom zdravotníckej techniky údajne pýtal 15-percentnú províziu z predaja a k tomu 100-tisíc eur mesačne za to, že všetko vybaví.

Zdá sa, že koalícia bojuje proti minulým praktikám iba tam, kde sa jej to hodí. Inde používa rovnaké prostriedky a metódy ako bývalá vláda.

Neuspel v Smere, preto išiel inam. Podarilo sa mu získať právne poradenstvo v žilinskej župe, ktorú vedie zakladateľka OĽaNO Erika Jurinová. Po nástupe tohto hnutia do vlády viacerí ministri a štátna spoločnosť s ním postupne za pol roka podpísali státisícové zmluvy na právne služby. A to na základe súťaže spočívajúcej iba na prieskume trhu (troch firiem).

Matovičov argument, že hodinová odmena je nižšia, ako bola za Smeru, vôbec neobstojí. Navyše advokáta, napriek tomu, že pravdepodobne stále čelí obžalobe, vymenovali do Legislatívnej rady vlády. Toto nie je očista od papalášstva, toto sa zdá byť obrat k horšiemu.

Koalícia sa tiež nevie dohodnúť, či by firmy ministra alebo poslanca mohli uzavrieť zmluvy so štátom. Je zrejmé, že Boris Kollár denne neriadi svoje Fun rádio a že Tipos mal s týmto médiom s relevantným podielom na trhu podpísané reklamné zmluvy.

V slušnej demokratickej spoločnosti politik vo vysokej funkcii jednoducho nepodniká so štátom. Ide o konflikt záujmov ako vyšitý! Prečo predseda parlamentu nemôže preniesť svoj majetok na nejakého správcu, ako to urobil český premiér Andrej Babiš? Mal to už dávno spraviť.

Na búrlivej koaličnej rade si nakoniec mnohé vysvetlili. Lenže ich súlad trvá vždy iba dočasne, hovoria totiž príliš rôznymi hlasmi. Ráno príde napríklad minister školstva s nápadom, ako zabezpečí vyučovanie v školách, večer premiér predstaví odlišný nápad. Šéf rezortu zdravotníctva predstaví opatrenia v druhej vlne pandémie alebo odmeňovanie zdravotníkov, predseda vlády počas dňa na facebooku kontruje vlastnými nápadmi.

Aby toho nebolo málo, k rovnakému problému sa vyjadria svojimi riešeniami ešte aj šéfovia ďalších vládnych strán. Dlhodobo to takto nemôže fungovať. Zladiť koalíciu by nedokázali ani svetoví dirigenti. Ak prejde korona, koaličná bublina praskne.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Fun rádio #OĽaNO #Tipos #koalícia #Boris Kollár #Erika Jurinová #Tomáš Drucker #právne služby