KDH de facto vládne

Keď počas nežnej revolúcie Ján Čarnogurský zakladal KDH, chcel založiť veľkú kresťansko-konzervatívnu stranu podľa vzoru nemeckej CDU. Nestalo sa. KDH od počiatku čelilo nezhodám viacerých názorových prúdov, čo viedlo počas jeho tridsaťročnej existencie k mnohým deleniam.

23.08.2020 20:00
debata (25)

Najprv odišiel Ján Klepáč a založil SKDH, potom Mikuláš Dzurinda s Ivanom Šimkom chceli KDH rozkročiť do stredu. SDKÚ síce určitý čas v slovenskej politike dominovala, ale nikdy sa nestala masovou stranou. V poslednej dekáde opustili KDH z nedostatku priestoru na sebarealizáciu jeho výrazné osobnosti Daniel Lipšic a Radoslav Procházka. A nakoniec aj Vladimír Palko a František Mikloško.

KDH sa delilo, ale jeho politika sa množila. KDH nie je síce v parlamente, ale kresťansko-konzervatívne témy dominujú v slovenskej politike. Ich reprezentanti sú roztrúsení v OĽaNO, Sme rodina a u kotlebovcov. Ján Čarnogurský a ostatní zakladatelia sa môžu radovať.

Posledným odídencom bude asi Alojz Hlina, ktorý spoznal na vlastnej koži, že bol pre starých matadorov iba najatý externista. Zvolili ho za predsedu, pretože teatrálnosťou pútal pozornosť. Keď však vyzliekol šašovské šaty, čaro pominulo. KDH sa do parlamentu opäť nedostalo. Navyše bývalá europoslankyňa Anna Záborská prestupom do OĽaNO vzala so sebou aj časť voličov. Strana Igora Matoviča je plná kresťanských politikov, preto ju volilo veľa potenciálnych voličov KDH.

Nový predseda KDH Milan Majerský je bývalý učiteľ náboženskej výchovy v malom meste, kde sa stal následne primátorom. Nie je to žiadna celospoločensky známa osobnosť. A to, že porazil vo voľbách prešovského župana smeráckeho matadora, bolo skôr o Smere než o jeho kvalitách. Na jeho výsledky vládnutia sa bude zaostrovať až teraz.

Úspech KDH nezávisí ani tak od nového vedenia, ako od zlyhania vládnych konzervatívnych strán, zvlášť Igora Matoviča.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Alojz Hlina #Milan Majerský