Americká osudová cesta

Minulý týždeň patril v USA demokratom, tento týždeň pútajú všetku pozornosť nominačným snemom republikáni. Aj keď má prezidentský demokratický kandidát Joe Biden v predvolebných prieskumoch niekoľkobodový náskok pred súčasným prezidentom, Donald Trump nič nenecháva na náhodu.

25.08.2020 19:00
debata (3)

Republikánsky snem je rovnako ako demokratický z dôvodu pandémie COVID-19 prevažne virtuálny. Prvý deň si prišiel do miesta konania v Charlotte v Severnej Karolíne nomináciu prekvapujúco Trump osobne prevziať. A prihovoril sa aj k delegátom a voličom.

Trump je vyhlásený narcis, vie však, že iba chválospevy mu voľby nevyhrajú. Intuícia mu napovedá, že neprimeranú chválu musí skĺbiť s ráznymi útokmi proti demokratom, na pravde nezáleží. Ak mottom Bidenovho prejavu bolo rozdelenie na svetlo (demokrati) a tmu (republikáni), Trump hovoril o osudovej ceste. A veru, Američania sa s ním na nej ocitli.

Donald Trump a republikáni si v predvolebnej kampani nebudú lámať hlavu s hovorením pravdy. Pravda voľby nevyhráva. To je Trumpova osudová cesta.

Hoci USA je jednou z najviac postihnutých krajín koronavírusovou pandémiou a krajina ju evidentne nezvláda, a to vďaka nepravdivým a zmätočným vyhláseniam samotného prezidenta, bez akýchkoľvek škrupúľ vyhlási, že pandémiu zvládajú. Všetci poznajú pravdu. Nezostáva mu nič iné, ako sľubovať vakcínu. A samozrejme na jej najskoršom vynájdení bude mať najväčšiu zásluhu on sám. To, že vakcína pomôže len čiastočne, už nikoho nezaujíma. Navyše, jeho veľká časť republikánskych voličov je veľmi skeptická voči akémukoľvek očkovaniu. Ako sa vyslovil na sneme jeho syn Donald, za vírus je zodpovedná čínska komunistická strana, takže prezident nenesie žiadnu vinu.

Z čoho si mnohí Američania očkovanie zaplatia, keď nie sú poistení, nevedno. To nebráni strašiť, že demokrati zavedú povinné zdravotné poistenie.

Trump tiež musí strašiť, že ak demokrati vyhrajú voľby, nedokážu opäť naštartovať ekonomiku, iba ak zvyšovaním daní. Osvedčený recept. Pritom štát bude potrebovať zdroje, aby prekonal najhoršiu krízu od 30. rokov minulého storočia. Masová nezamestnanosť postihla nejednu domácnosť obyčajných Američanov. Z prezidentových podporovateľov sa stali najmenej neutrálni voliči. Nuž, predstaviť si, že by niekto ešte viac zhumpľoval ekonomiku ako Trump, je nemožné. Samozrejme, za masové antirasistické protesty môžu demokrati. A čo viac, bezpečnosť Američanov je existenčne ohrozená, pretože Biden chce znížiť peniaze na políciu a obmedziť právo na vlastnú obranu, teda vlastníctvo zbraní bez obmedzení.

Trump vyhlasuje, že Biden so svojou viceprezidentkou chcú v USA kultúrnu revolúciu – to je tá posadnutosť Čínou. Upozorňuje ľudí, že ak im to dovolia, demokrati zmenia Ameriku na socialistickú utópiu. Bidena označuje za krajného ľavičiara, socialistu, pričom celý život sa drží umiernenej politiky.

To je nič proti slovám prezidentovho syna Donalda. Ten označil demokratického kandidáta dokonca za pekinského Bidena, teda poskoka Číny. Neotáľal pritom odvolať sa na tajné služby. Neskôr ho nazval tiež lochnesskou príšerou.

Donald Trump a republikáni si v predvolebnej kampani nebudú lámať hlavu s hovorením pravdy. Pravda voľby nevyhráva. To je Trumpova osudová cesta.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Demokratická strana #Donald Trump #Republikánska strana #prezidentské voľby v USA #Donald Trump jr.