Kauza Chovanec: O smietke a brvne v oku

Na prípade Jozefa Chovanca, ktorý zomrel za doteraz neobjasnených okolností na belgickom letisku Charleroi, je zarážajúcich niekoľko vecí. Predovšetkým to s akou brutalitou k nemu pristupovali tamojší policajti a ako ľahostajne sa k nemu správali zdravotníci. Ďalej to, ako sa belgické organy pokúsili všetko zamiesť pod koberec a v neposlednom rade aj to, ako sa z tejto kauzy snažia vytĺkať politický kapitál niektorí politici.

02.09.2020 19:00
debata (8)

Každá ľudská bytosť má právo na život. Keď sa niekto ocitne v ohrození života, mala by mu byť poskytnutá adekvátna prvá pomoc. Preto, keď niekto povie: „Dáme mu niečo. V žiadnom prípade to nebude veľká strata, ak ho stratíme,“ človeka doslova zamrazí. A keďže tieto slová podľa belgického denníka De Morgen na margo Jozefa Chovanca vyriekla zdravotná sestra, človeka zamrazí dvojnásobne!

Od zdravotníkov očakávame, že ľudské životy zachraňujú, nie, že nad ľuďmi budú vynášať ortieľ smrti. Takéto hrubé zneužitie svojej právomoci je neskutočne cynické.

Samozrejme, takýto prístup môže vyvolávať podozrenie, či k zadržanému mužovi polícia a zdravotníci nepristupovala tak len preto, že pochádzal zo Slovenska.

Tu však treba rozlišovať dve veci. To, že medzi policajtmi sa nachádzajú viacerí so sklonmi k rasizmu a extrémizmu, je všeobecne známa vec. O tom sa netreba nejako zoširoka rozpisovať. V radoch polície sa vždy nájde zopár čiernych ovcí, ktorí svoju funkciou zneužívajú. A je jedno, či ide o policajtov v Spojených štátoch, Belgicku alebo na Slovensku.

Keď sa niekto ocitne v ohrození života, mala by mu byť poskytnutá adekvátna prvá pomoc. Preto, keď niekto povie: „V žiadnom prípade to nebude veľká strata, ak ho stratíme,“ človeka doslova zamrazí. A keďže tieto slová na margo Jozefa Chovanca vyriekla zdravotná sestra, človeka zamrazí dvojnásobne!

Druhú rovinu však tvoria úvahy, ako k tejto veci pristúpili samotné belgické orgány. „Stalo by sa to isté aj vtedy, keby obeťou policajnej brutality spojenej s fašistickými prejavmi bol občan Nemecka alebo Francúzska?“ pýta sa na svojom facebookovom profile Robert Fico. Podsúvať verejnosti úvahy, že belgické úrady postupovali v prípade J. Chovanca laxne, len preto, že išlo o občana z východnej Európy, je nebezpečným zavádzaním.

Tu nejde o to, že by nás západniari apriori považovali za občanov druhej kategórie, čo sa Fico snaží ľudom dlhodobo vsugerovať. Ide o zlyhanie belgických orgánov. Je síce možné, že vtedajší minister vnútra Jan Jambon nemal o tomto prípade dostatok informácií, a preto mu nevenoval toľko pozornosti. No skôr je pravdepodobné, že o všetkom vedel, ale chcel túto vec ututlať, pretože nechcel útočiť na vlastných podriadených, čo by vrhlo zlé svetlo aj na neho samotného. A s najväčšou pravdepodobnosťou by ho to stálo ministerské kreslo.

V tom sa však nijako nelíši od svojho slovenského kolegu Roberta Kaliňáka. Aj ten veľmi dobre vedel, že polícia v Moldave nad Bodvou, ktorá zbila viacero Rómov, nekonala v súlade so zákonom.

Tak ako Európsky súd rozhodol v prospech obetí policajnej razie v Moldave nad Bodvou, bude určite vyriešený aj tento prípad a vinníci potrestaní. V prípade Roberta Fica však platí to biblické, že v cudzom oku vidí smietku, no vo svojom brvno nevidí.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #polícia #Jozef Chovanec #Belgicko #zdravotníci