Chatrné zdravie národa

Podľa indexu Zdravie za peniaze 2020, ktorý vypracoval podľa dostupných svetových databáz think-tank INESS, sa Slovensko nachádza na 21. mieste z 25 skúmaných krajín. Tento index vyjadruje, aká kvalita zdravotníctva sa dosahuje za vynaložené peniaze.

09.09.2020 19:00
debata (14)

Prekvapivo sa na druhom a treťom mieste nachádzajú Taliansko a Španielsko, ktoré boli v Európe najviac postihnuté prvou vlnou pandémie. Susedné Poľsko sa ocitlo na štvrtej priečke. Najlepšie nie sme na tom ani v celkových výdavkoch vynaložených na zdravotníctvo, kde sme v poslednej päťke.

Chudobnejšie krajiny majú nižšie rozpočty a vynakladajú na zdravotníctvo menej, pretože na viac nemajú. Zdravotnícke prístroje sa ale kupujú za svetové ceny, čo zapríčiňuje, že zaostávame v materiálnom vybavení. V objektívnejšom prepočte na HDP sme tiež na chvoste. Prekvapivo je za nami Nemecko, tesne pred nami Rakúsko.

To však nie sú najhoršie správy z medzinárodného porovnávania. Slovensko je na tom najhoršie v počte rokov prežitých v zdraví u ľudí po 65. roku, v miere hospitalizácií osôb s vysokým krvným tlakom a cukrovkou. V počte úmrtí na rakovinu na 100-tisíc obyvateľov sme na predposlednom mieste, v očakávanej dĺžke života a prekvapivo aj v kvalite výučby a vo vedeckej erudovanosti lekárov sme tiež na konci. Potešujúce je, že napriek tomu máme najmenší počet úmrtí na COVID-19 na stotisíc obyvateľov. Zatiaľ.

V dnešnej situácii horšej ako na jar sa naši seniori pohybujú bez strachu. Keď ich nikto neupozornil, prečo by sa mali obmedzovať?

V prvej vlne sme mali náskok pred ostatnými štátmi, čo sa už nebude opakovať. Explózia epidémie v Taliansku nám bola varovaním. Vedeli sme, že musíme prijať prísne opatrenia, inak budeme kopírovať rovnaký scenár. Dnes sme so všetkými krajinami na jednej vlne. Našťastie od iných sme si nezrušili nosenie rúšok vo verejných vnútorných priestoroch. Máme síce podstatne horšie čísla nových prípadov než na jar, ale predsa len v prepočte na 100-tisíc obyvateľov sme na tom lepšie ako väčšina európskych krajín, najmä Česko.

Nateraz nemáme na výber a musíme čakať na vývoj šírenia nákazy. Nielen na Slovensku. Všetci očakávame, ako sa počty vyvinú dva týždne po otvorení škôl. Uzatváranie hraníc podľa vzoru Maďarska je zatiaľ úplne krajná možnosť. Predtým musíme tak či tak obmedziť medziľudské kontakty. Na pracoviskách by sa mali znovu nosiť rúška a vhodné by bolo zase využívať home office. Už len to, že ľudia nebudú denne jazdiť v MHD, pomôže. Je to lepšie riešenie než opätovné zatvorenie škôl.

Doterajší nízky počet úmrtí nás nemôže uspať. Smrť mladého dievčaťa by mala byť varovaním. Dá sa očakávať, že postupne bude pribúdať viac chorých starších pacientov. Už v súčasnosti nie je medzi nimi málo vážnych prípadov. V dnešnej situácii horšej ako na jar sa naši seniori pohybujú bez strachu. Keď ich nikto neupozornil, prečo by sa mali obmedzovať?

Dobrou správou je, že niektoré lieky ako sú kortikoidy, isoprinosine, remdesivir a iné, síce nie v každom prípade, ale značne znižujú ťažký priebeh choroby a úmrtnosť. Dúfajme, že naše zdravotníctvo, ktoré na tom nie je najlepšie, druhú vlnu zvládne.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #INESS #Covid-19 #Zdravie za peniaze 2020