Testy, lockdown či niečo iné?

Minulú nedeľu premiér Igor Matovič oznámil prvé sprísňujúce opatrenia na zvládnutie šírenia koronavírusu. Zo dňa na deň sa zamkli stredné školy. O ďalšie tri dni sa zatvorili reštaurácie, wellness centrá, rúška sa začali nosiť aj vonku.

21.10.2020 20:00
debata (17)

Minulú nedeľu premiér Igor Matovič oznámil prvé sprísňujúce opatrenia na zvládnutie šírenia koronavírusu. Zo dňa na deň sa zamkli stredné školy. O ďalšie tri dni sa zatvorili reštaurácie, wellnesscentrá, rúška sa začali nosiť aj vonku.

Matovič tvrdil, že jedine tieto opatrenia nám umožnia vyhrať boj s vírusom. Na všetkých, ktorí opatrenia spochybňovali, poukazovali na ekonomické či iné škody, jednoducho, mali iný názor, zaútočil. A často aj veľmi nevyberaným spôsobom.

Kým sa účinnosť opatrení prejaví, treba aspoň 14 dní. Lenže už o tri dni, z ničoho nič, prišiel Matovič s celoplošným testovaním antigénovými testami. Nikto dodnes poriadne nevie, čo to vlastne znamená, čo prinesie, ako sa testovanie zorganizuje, či bude dobrovoľné, povinné, zákonné, a nebude nakoniec kontraproduktívne. Keď sa už všetci začali cieľavedome pripravovať na testovanie, prišiel po troch dňoch z premiérových úst nový recept – tzv. lockdown krajiny – lebo inak „hnusobu“ neporazíme. Je to posledný návrh? Či príde premiér o tri dni opäť s niečím novým?

Nebol nápad s testovaním iba vykalkulovaný úskok, ako nakoniec zaviesť lockdown? Alebo vládni politici nevedia, čo majú robiť a podľa vývoja situácie, za chodu, chrlia nepremyslené nápady, ako kritickú situáciu riešiť?

A čo vlastne lockdown znamená? Uzavretie krajiny? Zákaz zhromažďovania sa alebo dokonca vychádzania? Zavretie všetkých obchodov, okrem tých nevyhnutných ako na jar? Nevieme! A vie to premiér?

Hrá Matovič s nami čestnú a otvorenú hru? Či nás iba vodí za nos? Ľudia by sa mohli začať pýtať, či je horšie nebezpečenstvo vírusu, alebo chaos, ktorý vyrába jeho bezmocná vláda.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #testovanie #vláda SR #Igor Matovič #Covid-19 #lockdown