Trumpova druhá šanca

Je jednoduché napísať, že demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden dnes takmer určite vyhrá prezidentské voľby. A na základe poznania, ktoré máme, je to pravda. O tom, že republikánsky šéf Bieleho domu prehrá, hovorí absolútna väčšina všetkých kvalitnejších prieskumov, ktoré máme k dispozícii. Na čo iné sa spoliehať? Na vnútorné pocity, na veštenie z kostí zvierat či z čajových lístkov?

03.11.2020 11:00
debata (1)

Že aj Hillary Clintonová mala v roku 2016 vyhrať? Mala. A aj zvíťazila. Získala takmer o tri milióny hlasov viac ako Trump. No vo volebnom systéme USA to nestačilo. (Či by ho nebolo potrebné trochu upraviť, je na diskusiu, ktorú by však v prvom rade mali viesť Američania.) Existuje nejaká veľká skupina Trumpových voličov, ktorí sa k nemu nepriznávajú, lebo sa za neho hanbia a to ovplyvňuje prieskumy v prospech Bidena? Nedá sa to úplne vylúčiť, ale nie je príliš pravdepodobné, že týchto ľudí je tak veľa, že by zásadne miešali volebné karty. Trump je pri moci takmer štyri roky a nezdá sa, že jeho voliči majú veľký problém sa k nemu prihlásiť.

Čím tesnejší výsledok volieb, tým väčšia šanca na to, že po hlasovaní čakajú Spojené štáty problémy. Armády právnikov sú pripravené na oboch stranách. Ak demokrati tesne prehrajú, určite sa pokúsia využiť všetky možnosti, aby sa výsledky preverili.

Príkladom je karavána vozidiel, ktorá v Texase tak agresívne prenasledovala autobus Bidenovej kampane, že to hrozilo nehodou. Trump konanie účastníkov v podstate pochválil a tvrdí, že jeho podporovatelia sú oveľa entuziastickejší ako stúpenci demokrata. Ak má prezident pravdu, a hádam nikto nepochybuje, že ju má, tak nie je dôvod, aby sa drvivá väčšina jeho vraj nadšených voličov k nemu nehlásila.

Áno, Trump má stále šancu na výhru. Niektoré scenáre, ako by to mohol dokázať, sú z ríše fantázie, iné sú o niečo pravdepodobnejšie. Podľa portálu FiveThirtyEight by však mal Biden zvíťaziť, aj keby sa prieskumy na úrovni jednotlivých štátoch mýlili tak, ako v roku 2016. Demokrat by sa pri tom dosť zapotil, ale na výhru by to malo stačiť.

Trump však cíti, v čom spočíva jeho druhá šanca. V tom, čo robí celý čas, odkedy vstúpil do politiky. V rozdeľovaní krajiny, v štvaní ľudí proti sebe bez ohľadu na to, aké klamstvá pri tom použije, vo vytváraní chaosu. To mu ide najmä preto, že sa takmer na sto percent môže spoľahnúť, že ho vždy podporí Republikánska strana. Ak Biden vyhrá voľby, ale konzervatívci si udržia väčšinu v Senáte, demokrata určite čakajú štyri roky totálnych politických obštrukcií a zákopovej vojny.

Čím tesnejší výsledok volieb, tým väčšia šanca na to, že po hlasovaní čakajú Spojené štáty problémy. Armády právnikov sú pripravené na oboch stranách. Ak demokrati tesne prehrajú, určite sa pokúsia využiť všetky možnosti, aby sa výsledky preverili.

Už pred hlasovaním však voľby spochybňoval najmä Trump. Robil to aj v roku 2016. Ale je niečo úplne iné, keď to hovorí ako prezident so všetkými právnymi, bezpečnostnými a politickými nástrojmi, ktoré má k dispozícii. Je veľmi zložité si predstaviť, že Trump odolá pokušeniu, aby aspoň časť z toho arzenálu nepoužil. Celebritný miliardár chce byť za každú cenu stredobodom pozornosti a nič nesvedčí o tom, že by rozmýšľal nad tým, aký vplyv to má na už aj tak polarizovanú Ameriku.

Trump a jeho rodina majú bez ohľadu na to, ako dopadnú voľby, zabezpečenú kariéru. Jemu naklonené konzervatívne a krajne pravicové médiá budú jeho megafónom a republikáni ho neopustia. Lebo trumpizmus sa stal ich ideológiou a výhra za každú cenu ich zlatým teľaťom. Zároveň to úplne pochopiteľne radikalizuje demokratov. Ak ich súper hrá bez pravidiel, prečo by ich mali dodržiavať oni?

Rešpektuje však Trump niečo, keď vraj podvádza ešte aj pri golfe? Ale, samozrejme, ako povedal aj o pandémii, on nenesie žiadnu zodpovednosť. Veď pre Trumpa čím horšie, tým lepšie. Či je v Bielom dome, alebo mimo neho.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #predvolebné prieskumy #Hillary Clinton #Donald Trump #prezidentské voľby v USA