Testovacia fantázia

Domnievali sme sa, že dvojkolovým celoplošným testovaním menej spoľahlivými rýchlotestami sa skončili nápady premiéra Igor Matoviča. Bývalý úspešný podnikateľ srší nápadmi ďalej. Veď čo by neurobil v prospech nás všetkých. A tak po novom chystá komunitné celoplošné testovanie. To už nebude organizovať štát, ale jednotlivé „komunity“ - kiná, reštaurácie, kostoly a ostatné.

11.11.2020 20:00
debata (14)

Matovič sa v minulosti chválil, že ako živnostník zamestnával najviac ľudí na Slovensku. Dnes ako premiér zamestnáva svojimi nápadmi celé Slovensko. A teraz sa rozhodol, že rozdá aj pracovné úlohy – zatiaľ iba „komunitám“. Nebudú povinné. Keď však chcú svoje divadlá, kaviarne a wellness centrá otvoriť a neskrachovať, mali by si to rozmyslieť.

Stále netušíme, ako si to premiér vlastne predstavuje. Otázka je, či to vie aspoň on. Ak bude chcieť reštaurácia, kino alebo fitnescentrum vpustiť zákazníka, bude ho musieť pred vstupom pretestovať? Pri každom vstupe alebo bude stačiť jeden test za 10 dní? Ešte pred predstavením v divadle sa to dá predstaviť, ale pri obedoch v reštauráciách? Len predstavte tie rady predtým, vonku v zime, daždi.

A kto bude testovať? Vraj ľudí majú zabezpečiť dotknuté prevádzky. Nuž a odkiaľ zoženú vyškolených ľudí? Kto ich zaplatí? Ale hovorí sa aj to, že materiál, vojakov a policajtov dodá štát. A vraj sa bude testovať iba personál reštaurácií alebo divadiel. Tak potom ako to vlastne bude? A čo sa tým vyrieši?

Celé toto nové testovacie divadlo potvrdzuje, že celoplošné antigénové testovanie nesplnilo účel. Svedčia o tom aj čísla. Mali by sme však počkať a nevymýšľať nové experimenty. „Osvietený“ premiér by si mal dať pauzu a mal by nás prestať zaťažovať rôznymi novými úlohami. Tie nám slobodu neprinesú, práve naopak. Skôr by mal masívne finančne pomôcť všetkým postihnutým – v čom sme na poslednom mieste v EÚ. To im určite viac pomôže ako polootvorené prevádzky.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #finančná pomoc #fitnes centrum #reštaurácie a pohostinstvá #koronavírus #celoplošné testovanie