Smerácky očistec?

Strana Smer nepoprie, že v kauzách Búrka, Víchrica a Očistec je namočená až po uši a že niektoré obvinenia sa zakladajú na pravde a podporia vyšetrovanie.

12.11.2020 20:00
debata (39)

Ak došlo ku kauzám, podľa Róberta Kaliňáka vraj všetko spáchali iba malé ryby. Malo by takéto vyhlásenie docieliť zníženie trestu alebo stíhanie na slobode, ak sa budú účelovo obviňovať zo zodpovednosti „len“ veľké ryby?

Mnohí sú presvedčení, že všetko riadili Róbert Fico s Róbertom Kaliňákom. Prečo by sa ale mali dopúšťať takých nízkostí? Len aby pre Smer zarobili? Nemali na to žiadny dôvod, išli by predsa sami proti sebe. To však neznamená, že sa nakoniec o všetkom nemohli dozvedieť a predsa proti páchateľom zo svojej pozície nič nepodnikli.

Iste, každá moc, aj v osvedčených demokraciách, máva vlastných ľudí na kompromitáciu politickej konkurencie. Preto by niekto azda mohol povedať, že využívanie niektorých obvinených na túto činnosť ani neprekvapuje, hoci, práve preto, že sa považujeme za demokraciu, by to malo vyvolávať jasné otázniky. Inou pesničkou je, či kádre na najvyšších poschodiach polície mohli byť riadené krajským oligarchom a vodiť za nos ministra vnútra a premiéra. Požívali dôveru, mali krytie. Ani sa nemohlo dostať väčšieho poníženia a hanby niekdajšiemu mocnému predsedovi vlády.

Je vinný celý Smer? Členovia, ale aj poslanci a ministri, ťažko niečo tušili. Ich vina spočíva ale v tom, že Fica a Kaliňáka nikde poriadne nespovedali, že akceptovali fungovanie strany s okresnými bossmi, so snemami bez diskusie, a vôbec stranu Smer ako výsmech demokracie. Dá sa veriť, že aspoň teraz sa v Smere niečo pohne? Pretože zvyčajnou príčinou prevalených politických káuz býva, že demokratickú moc strana pojme v priamom rozpore s demokraciou.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Robert Kaliňák #kauza Búrka