Bezzubé bububu

Maďarsko i Poľsko opäť raz vystrčili rožky. Vetovať chcú nielen rozpočet, ale i peniaze na postpandemické reformy. Nejde o prvé obštrukcie našich susedov.

17.11.2020 20:00
debata (13)

Tentoraz sa im nepozdáva, že by sa na nich mali vzťahovať bruselské pravidlá. Únia si totiž dovolila navrhnúť, že by nové eurofondy dostali len tie krajiny, čo dodržujú pravidlá. A to nielen tie právne, ale i európske.

Obe krajiny sú ukážkou toho, ako to nerobiť. Sloboda tlače, práva žien… vyznievajú v ich podaní skôr ako paródia na hodnoty únie. Neposlušné štáty tak vytiahli „truckarty“. A to rovno teraz, keď Brusel bojuje o čas. Nový rozpočet treba schváliť do konca roka, na reformný balík bolo už včera neskoro.

Dá sa však len ticho hľadieť na to, čo sa u susedov deje? (Nebolo to tak dávno, čo sa poľská cesta spomínala i u nás, všakže, pani poslankyňa Záborská?!) Predsa len, napriek tomu, že hrozí meškanie či provizórium, azda nadišiel čas, aby Brusel pritvrdil. Aspoň ako-tak, v hre je totiž aj nemecký kompromis, ktorý okliešti ambiciózne pravidlo „peniaze len pre tých, čo hrajú podľa pravidiel“. Podľa návrhu Berlína by sa zadržali peniaze len za konkrétne previnenia – a aj to skôr tie rozpočtové.

Na druhej strane, napriek naťahovačkám, Budapešť i Varšava nie sú práve krajiny, na ktorých stoja a padajú príjmy do spoločnej kasy. Napriek kriku milióny z Bruselu potrebujú. Takže sa dá skôr či neskôr počítať s určitým kompromisom – s akým, to vari naznačí už štvrtkové on-line stretnutie lídrov členských krajín. Malo byť pôvodne venované najobľúbenejšej téme slovenského premiéra Igora Matoviča, boju proti pandémii. Otázne zostáva, na ktorú stranu sa postaví.

Podporí bruselské snahy o skrotenie našich susedov alebo bude proti európskym hodnotám? Tak či tak sa konečne ukáže, ako blízko sme maďarskej či poľskej ceste.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #práva žien #čerpanie eurofondov #rozpočet EÚ #ženské práva v Poľsku