Lučanský - človek dvoch tvárí?

Vo väzbe už máme druhého bývalého policajného prezidenta. Tibora Gašpara nasledoval Milan Lučanský. Pre jedných je to prekvapením, pre iných vôbec nie. Stalo sa to, o čom sa šepkalo od konca leta.

07.12.2020 20:00
debata (21)

Čo sa zmenilo? Zdá sa, že očista polície, prokuratúry a súdov už ide vlastnou cestou, ktorú nikto vopred nenaplánoval. Postupne vypovedajú a priznávajú sa viacerí zadržaní. Otvára to nové prípady a pribúdajú obvinení. Hovorí sa, že v minulosti boli mnohí policajti znechutení a často odchádzali zo zboru len preto, že neraz nemohli s ničím pohnúť. Vraj kde-tu dostali odporúčanie, aby sa o prípad nezaujímali. Dlhodobá práca vyšla nie raz nazmar, do stratena. Teraz sa zasa hovorí, že majú dvere konečne otvorené. Ale je to tak? Naraz sme tak trochu zaskočení. Zabudli sme, že veľa policajtov robilo, robí a chce robiť čestne svoju prácu – vyšetrovať trestné činy bez rozdielu, koho sa týkajú, na všetkých, a teda aj na najvyšších miestach.

Milana Lučanského jedni uznávajú, a druhí ho nevedia vystáť. Na jednej strane má nepochybne veľké zásluhy na pochytaní mnohých mafiánov, na strane druhej tu boli podozrenia, keďže nikdy poriadne nevysvetlil, odkiaľ vzal peniaze na viaceré nehnuteľnosti, zvlášť na Floride v USA.

Iba spravodlivé vyšetrovanie ukáže, kde je pravda. Či má bývalý policajný prezident dve tváre. Či popri boji proti organizovanému zločinu občas privrel oko alebo nebodaj kryl trestnú činnosť nečistých kolegov. Možno sa ukáže, že ide iba o pomstu a zámer zatiahnuť ho do vecí, s ktorými nemal nič spoločné. A to len preto, lebo mal svoj názor – iný, ako má súčasná vládna garnitúra. Alebo nebodaj iba preto, aby si prstom ukázaným na jeho osobu iní poľahčili alebo dokonca odklonili smer vyšetrovania.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Tibor Gašpar #Milan Lučanský #akcia Judáš