Vtáka poznáš po perí...

Tesne predtým, ako prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala Maroša Žilinku za generálneho prokurátora, sa objavili pochybnosti o jeho morálnej integrite. Vyšlo najavo, že pri vypočúvaní poslancami zamlčal fakt, že prostredníctvom Michala Gučíka požiadal o kontakt na Richarda Sulíka, s ktorým sa napokon aj stretol. Podľa názoru niektorých poslancov išlo o neprípustný lobing.

10.12.2020 20:00
debata (6)

Hoci sa ozvali hlasy, aby ho prezidentka zatiaľ nevymenovala, je nanajvýš otázne, či ho takéto správanie môže diskvalifikovať. Na druhej strane je legitímna otázka, prečo tieto informácie o Žilinkovi nepovedal Sulík pred jeho voľbou.

Ak platí, že generálny prokurátor by mal spĺňať tie najvyššie morálne požiadavky, tak môžeme skonštatovať, že poslanci nemali v minulosti pri jeho výbere veľmi šťastnú ruku. Dobroslav Trnka čelí obvineniu zo zneužitia právomoci verejného činiteľa v kauze Gorila. V prípade Jaromíra Čižnára bola zasa sporná jeho samotná voľba. Zvolený bol až po tom, keď prezident Ivan Gašparovič odmietol vymenovať riadne zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša, čím podľa Ústavného súdu porušil jeho základné práva.

Preto všetci do nového generálneho prokurátora vkladali veľké nádeje. Kvôli tomu, že sa Žilinka v lete stretol s predsedom SaS Richardom Sulíkom, by však bolo predčasné nad ním lámať palicu.

To, že sa stretli a že toto stretnutie sprostredkoval človek, ktorý nemá práve najlepšie renomé, ešte automaticky neznamená, že je to „Sulíkov“ človek, resp. že išlo o sprisahanie nejakých temných síl. Ak by sme Žilinku posudzovali podľa jeho doterajších skutkov, tak si na post generálneho prokurátora azda nemožno želať niekoho kompetentnejšieho.

Vtáka poznáš po perí a ľudí treba súdiť podľa ich skutkov. Napokon, Žilinka bude mať už čoskoro príležitosť preukázať, či to s očistou justície myslí vážne. Napríklad v priam škandalóznom prípade prokurátorky, ktorá údajne dostala ako dar na účet 350-tisíc eur…

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #generálny prokurátor #Richard Sulík #Maroš Žilinka