Oslepení Matovičom

Premiér Igor Matovič nesie veľký podiel viny na tom, že pandemická situácia na Slovensku sa zhoršuje. Vinníkov je však oveľa viac. Nestačí iba prijať správne opatrenia, musí existovať aj vôľa každého z nás dodržiavať ich. Pred Vianocami je to omnoho náročnejšie. Vzdať sa tradičných návykov predstavuje pre značnú časť ľudí neprekonateľnú prekážku.

11.12.2020 19:00
debata (33)

V plnej nahote sa to ukázalo napr. v bratislavskom Starom Meste. Starostka Zuzana Aufrichtová neváhala využiť dieru v predpisoch a povolila vianočné trhy s pojazdnými reštauráciami. Čo nie je zakázané, je dovolené, a v centre bola obratom hlava na hlave. Ľudia popíjali a jedli, samozrejme bez rúšok. Za krátky čas všetky opatrenia a disciplína vyšli navnivoč.

Uprednostnenie krátkodobého zisku nad zdravím ľudí – čo nemožno označiť inak ako hanebné – by si koaličná starostka asi nedovolila, ak by Richard Sulík nežal toľko chvály za racionálny prístup. Hovoriť, že nemáme zatvárať reštaurácie alebo fitnes centrá, keď sa situácia dramaticky zhoršuje, je lacné a populistické. Podpredseda vlády pre ekonomiku týmto spôsobom iba zakrýva neschopnosť rýchlo a účinne pomôcť postihnutým sektorom.

Hlava štátu by mala využiť svoju autoritu a popularitu a apelovať na zodpovednosť politikov i občanov. Najmä, ak premiér stratil všetok rešpekt.

Rastúce preferencie dávajú SaS väčšiu vyjednávaciu silu, napríklad pri odvodovom bonuse alebo daňovej brzde. Tá sa potichu pripravuje za zatvorenými dverami verejnosti. Oslepení vášňami k Matovičovi sa onedlho môžeme ocitnúť v peknej kaši. To môže Slovensko ešte dlho mrzieť. V tomto smere prezidentka Zuzana Čaputová trefne vyzvala premiéra, aby sa venoval aj inej agende ako manažovaniu pandémie. Obyčajní ľudia majú aspoň akú-takú páku zabrániť ekonomickým a sociálnym experimentom SaS a Sme rodina.

Kto však bude riadiť boj s pandémiou? Matovič v stredu priznal porážku a alibisticky sa snažil hodiť jej príčiny na iných – na prezidentku, na svojho vicepremiéra a ďalších. Výsledok? Také slabé opatrenia, že ich obratom skritizovali experti. Minister zdravotníctva Marek Krajčí sa javí iba ako pasívny prílepok premiéra. Jeho vyjadrenia nemajú váhu a sú v tieni iných lekárov a vedcov. Bývalá ministerka Andrea Kalavská alebo jej predchodca Tomáš Drucker by túto rolu zvládli určite lepšie. Je na premiérovi, či nehľadať inšpiráciu v Česku a nevymeniť ministra zdravotníctva. Alebo celé riadenie prenechať ministrovi vnútra, obrany alebo niekomu inému – najlepšie krízovému manažérovi, ktorý bude mať dostatok skúseností a rešpekt odborníkov i verejnosti.

Hlava štátu by mala využívať svoju autoritu a popularitu ešte viac a neúnavne apelovať na zodpovednosť politikov i občanov. Najmä, ak premiér stratil všetok rešpekt. Prezidentkine slová, aby sme obmedzili výjazdy za nákupmi, či poňali tieto Vianoce ako určitý pôst tradičného združovania sa, by mohli pomôcť viac ako reštriktívne opatrenia. Veď úspech v boji s koronou spočíva najmä v obmedzení mobility a stretávania sa.

O čo budeme v najbližších dňoch zodpovednejší, o to menej bude vážne chorých, mŕtvych a zdravotníci v nemocniciach budú počas sviatkov menej vyťažení.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #Zuzana Čaputová #Zuzana Aufrichtová #Marek Krajčí #pandémia koronavírusu