Nejde iba o Trumpa

V pondelok Zbor voliteľov zvolil amerického prezidenta. Ide o formálnu záležitosť, ktorá má potvrdiť všeľudové hlasovanie z 3. novembra. Demokratický kandidát Joe Biden získal 306 voliteľov (navyše, získal viac hlasov naprieč USA), Donald Trump 232. Všetko by malo byť jasné, nie však v kolíske demokracie v USA.

14.12.2020 19:00
debata (4)

Hlasovaniu Zboru voliteľov sa doteraz nikdy nevenovala veľká pozornosť. Je to relikt z minulosti. Vždy prebiehalo podľa certifikovaných výsledkov v jednotlivých štátoch. Od 2. svetovej vojny iba 16 voliteľov hlasovalo inak. A z toho sedem vo voľbách v roku 2016, keď päť nevolilo Hillary Clintonovú a dvaja Donalda Trumpa. Preto mnohé štáty sprísnili legislatívu. Tridsaťdva (plus hlavné mesto) z nich priamo nariadilo voliteľom voliť víťaza a 15 vyrubilo rôzne sankcie, ak tak neurobia.

Trump neznáša prehry. Vymýšľa si lži o ukradnutých voľbách a vyvoláva hystériu u nekritických priaznivcov. Žaloby o sfalšovaných voľbách bez akýchkoľvek dôkazov mu nevyšli vo viacerých štátoch. Naposledy podal žalobu v štáte Texas – a podporili ju aj republikánski poslanci. Najvyšší súd ju zmietol zo stola. Reakcia Trumpa? Ešte viac vystupňoval svoju agresívnu rétoriku.

Je však vinný iba Trump? Veď iba využíva nedokonalý a zastaraný volebný systém. Ten už vôbec nezodpovedá modernému svetu. Pandorinu skrinku pred niekoľkými rokmi otvoril fiktívny prezident Frank Underwood zo slávneho seriálu Dom z kariet. Legálnymi úskokmi v deravých zákonoch – čo bolo pre mnohých dovtedy tabu, a podvodmi dokázal výsledky volieb zvrátiť.

Ak si Američania nezmenia zastaraný systém, útoky na nedokonalé voľby budú pokračovať. Z politiky sa totiž vytráca džentlmenstvo a túžba uchopiť moc posvätená aj tou najbizarnejšou cestou „v medziach zákona“ sa stáva čoraz lákavejšou.

A stále nie je koniec. Konečný verdikt by mal padnúť až 6. januára, keď na zasadnutí Kongresu terajší viceprezident Mike Pence otvorí obálky a sčíta hlasy. Ale aj sčítavanie hlasov sa dá napadnúť podľa zákona z 19. storočia. Nuž, to však bude iná kapitola…

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Kongres #volebný systém #Donald Trump #Dom z kariet #prezidentské voľby v USA