Čakanie na lockdown

Situácia na Slovensku je veľmi vážna. V pondelok sme zaznamenali 46 úmrtí, čo je doteraz najviac od začiatku pandémie. Pozitivita testov sa stále pohybuje okolo 20 %. Nemocnice sú na hrane svojich kapacít. V takejto situácii by mala vláda urýchlene konať. Dalo by sa povedať, že už včera bolo neskoro.

15.12.2020 19:00
debata (54)

Darmo minister zdravotníctva už v piatok avizoval, že musí dôjsť k sprísneniu pandemických opatrení. Prešlo niekoľko dní a stále nič. Predtým hyperaktívny premiér sa v pondelok po mimoriadnom zasadnutí vlády neunúval ani len predstúpiť pred novinárov…

Nevedno, či má Igor Matovič záľubu udržiavať ľudí v napätí, no zjavne sa mu to darí. Obyvatelia Slovenska ani týždeň pred Vianocami stále nevedia, aké pravidlá budú platiť počas sviatkov. Niekto by mohol oponovať, že prijímanie opatrení musí mať nejakú „štábnu kultúru“. Najprv Pandemická komisia navrhne, potom krízový štáb prerokuje a napokon vláda prijme rozhodnutie. Keď však horí dom, nik si nepýta žiadne povolenie, či môže čerpať vodu. A nám horí dom.

V Holandsku, kde covidová krivka v poslednom období prudko rastie (v podstate kopíruje tú našu), premiér Mark Rutte neváhal vyhlásiť tvrdý lockdown doslova z večera do rána. V pondelok večer v televíznom prejave oznámil, že vzhľadom na situáciu budú od utorka 15. decembra až do 19. januára otvorené len obchody, ktoré predávajú tovar nevyhnutný pre život. Nasledujúcich päť týždňov tak deti zostanú doma a obyvatelia celého kráľovstva sa budú musieť zaobísť bez nakupovania v obchodných centrách, fitnes či návštevy holiča.

To bol len malý príklad, že niekde chápu závažnosť situácie a okamžite aj konajú. O tom, že Matovič nie je schopný načúvať druhým už vieme dávno, teraz však vidíme, že on nie je ani schopný jednať, hoci by to bolo žiaduce. To, že ignoroval hlasy odborníkov a bezhlavo presadzoval vlastný plán, ktorý mu nevyšiel, je jedna vec. V podstate sme sa vrátili mesiac a pol dozadu, do stavu pred plošným testovaním. Inak povedané, stratili sme šesť týždňov. To však neznamená, že v situácii, keď ide skutočne do tuhého, sa budeme iba pasívne prizerať.

Možno práve preto vystúpila pred verejnosťou s prejavom prezidentka Zuzana Čaputová. Jednak aby upokojila situáciu a najmä aby apelovala na osobnú zodpovednosť každého jednotlivca. Keďže štát opäť zlyháva (na čo sme si už napokon viac-menej zvykli) v nasledujúcich dňoch a týždňoch bude absolútne kľúčová sebadisciplína.

Na to, aby sme sa správali zodpovedne, nepotrebujeme žiadne nariadenia štátu. Stačí, ak si počas vianočných sviatkov dokážeme v záujme udržania pandémie na uzde urobiť „vlastný minilockdown“. Žiť chvíľu v bubline, dodržovať izoláciu, nosiť rúško a vyhýbať sa blízkemu kontaktu s cudzími nie je žiadna veda. Ak sa teraz dokážeme vzdať časti nášho komfortu, tak sa nám to neskôr vráti. Či už v podobe otvorených škôl alebo možnosti voľne sa pohybovať.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Igor Matovič #Mark Rutte #pandémia koronavírusu #lockdown