Prestaňte už ľudí strašiť očkovaním proti COVID-19

Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 sa v celej EÚ, teda aj na Slovensku, začne v nedeľu 27. decembra. Na to, aby sa podarilo vírus eliminovať, je potrebné, aby sa dalo zaočkovať 75 percent populácie. Vzhľadom na rôzne chýry a dezinformácie, ktoré sa o vakcinácii u nás šírili ešte pred prepuknutím pandémie, to však môže byť problém.

20.12.2020 19:00
debata (299)

Podľa prieskumu sa chce dať zaočkovať len zhruba tretina Slovákov. Ak vláda nechce riskovať, že sa to skončí obrovským fiaskom, mala by v spolupráci so známymi osobnosťami čím skôr rozbehnúť informačnú kampaň.

Ocitli sme sa v paradoxnej situácii, väčšina ľudí má už covidu plné zuby, no zároveň má obavy, či je vakcína bezpečná. Najlepší spôsob, ako tieto obavy rozohnať, je ísť vlastným príkladom. V Spojených štátoch, kde prezident Trump svojím spochybňovaním nebezpečnosti koronavírusu na jar spôsobil nemalé škody, šiel takýmto príkladom samotný viceprezident Mike Pence. Cez víkend sa v priamom prenose dal zaočkovať spolu s manželkou Karen a so šéfom americkej zdravotníckej služby Jerome Adamsom.

Očkovanie proti chorobe COVID-19 spustili aj v Izraeli a jedným z prvých ľudí, ktorí vakcínu dostali, bol izraelský premiér Benjamin Netanjahu. V oboch krajinách pochopili, že niet nad osobnú angažovanosť.

Podľa prieskumu sa chce dať zaočkovať len zhruba tretina Slovákov. Ak vláda nechce riskovať, že sa to skončí obrovským fiaskom, mala by v spolupráci so známymi osobnosťami čím skôr rozbehnúť informačnú kampaň.

A čo my? V prípade kotlebovcov azda nikoho neprekvapí ich odmietavý postoj. Vakcináciu však spochybňujú aj opoziční politici, ktorým dôveruje nemalá časť populácie. „Ja sa očkovať momentálne nedám. A budem zvažovať, či to odporučím mojim rodičom,“ vyhlásil Peter Pellegrini nedávno v relácii Na telo. „Predseda Smeru-SD vôbec nemá chuť dať sa zaočkovať a ‚pchať‘ do seba chémiu, na ktorej zarábajú len a len farmaceutické spoločnosti, keďže za takmer každou pandémiou treba hľadať práve farmaceutické spoločnosti,“ oznámil hovorca strany.

Už len keď porovnáme tieto vyjadrenia s postojmi českých politikov, kde s výnimkou extrému – komunistov a okamurovcov – prakticky všetci lídri naprieč celým politickým spektrom s očkovaním súhlasia, je zrejmé, že slovenskí politici nechcú byť predvojom, ktorý ostatným ukazuje cestu, ale iba ťažia z obáv ľudí a na tejto vlne sa chcú zviezť. Získavať politické body na nevedomosti a strachu je ten najúbohejší spôsob robenia politiky. Niektorí sa toho však zjavne neštítia. Tento spôsob populizmu je veľmi nebezpečný, lebo v konečnom dôsledku sa môže obrátiť proti nim samotným.

Namiesto strašenia, že vakcína bola „narýchlo zbúchaná“ a že nik nevie o jej vedľajších účinkoch, by mal niekto zo zodpovedných politikov nahlas povedať, že prvú vakcínu proti COVID-19 vedci vyvinuli už niekedy v januári 2020 a odvtedy sa uskutočnilo niekoľko fáz testovania.

A pokiaľ ide o vedľajšie účinky, tie sa prejavia pri každom lieku. Vždy sa nájde jeden človek z milióna, ktorý bude mať silnejšiu reakciu. To však neznamená, že vakcína nepomáha.

© Autorské práva vyhradené

299 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #očkovanie #vakcína #Peter Pellegrini #Covid-19