Ako kôl v plote

Hoci pre Igora Matoviča je chaos pracovnou metódou, to, čo predviedol v uplynulých dvoch dňoch, prekonalo väčšinu z toho, čo vyparatil doteraz. Predstaviť verejnosti neúplné výsledky skríningu a až následne „revidované“ čísla, môže len taký „zmätkovič“, ako je on. A tak azda nikoho neprekvapí, že si znepriatelil doteraz vcelku lojálnych predstaviteľov samospráv.

28.01.2021 19:00
debata (28)

Vzťahy medzi premiérom a samosprávami sa začali zhoršovať na jeseň, keď sa starostovia a primátori v poslednej chvíli dozvedeli, že majú zorganizovať celoplošné testovanie. V podstate len im môžeme ďakovať, že všetko prebehlo v poriadku. S vypätím všetkých síl, ale zvládli to.

Potom bol chvíľu pokoj. Olej do ohňa však následne priliala uniknutá nahrávka, v ktorej Igor Matovič hovorí, že testovanie samospráve nariadi niektoré z ministerstiev a že samospráva bude „potiť krv“. Systém – premiér si niečo vymyslí a niekto iný to na jeho pokyn zrealizuje, nemôže fungovať.

Zdá sa, že v otázke celoplošného testovania sa premiérovi proti seba poradilo zjednotiť veľkú časť verejnosti, odborníkov, samosprávu a všetkých koaličných partnerov. Igor Matovič by si mal dávať pozor, aby neskončil ako Miloš Jakeš, ktorý krátko pred pádom starého režimu o sebe vyhlásil, že sa cíti ako kôl v plote.

Samosprávy však ukážkovo zvládli testovanie v jednotlivých regiónoch aj januárové skríningové testovanie. Napríklad ten, kto sa v hlavnom meste objednal elektronicky na konkrétny čas, nemusel čakať v dlhých radoch ani na výsledok testovania. Ten mu prišiel prostredníctvom SMS a e-mailom. Človek mal konečne pocit, že aspoň niečo na Slovensku funguje, tak ako má v 21. storočí, a že nie je len ovca, ktorú naženú do radu a ona oddane čaká.

No ak premiér nedokáže ani len presne spočítať výsledky plošného testovania a primátor Bratislavy Matúš Vallo spolu s inými starostami ho musia verejne vyzývať, aby ukázal kompletné dáta, tak to je „prúser ako Brno“. Poškodzuje to nielen renomé vlády, ale v očiach občanov to znižuje dôveryhodnosť štátnych inštitúcií. Pretože ak štát nemá situáciu vôbec pod kontrolou a v podstate jeho funkcie musí suplovať samospráva, natíska sa otázka: akí ľudia vlastne riadia tento štát? Je evidentné, že kým starostovia a primátori dokážu bez problémov zmanažovať veci, tí na najvyšších poschodiach dokážu tak akurát poriadne naštvať občanov.

Jeden vtip hovorí, že ten, kto chce ísť do politiky, mal by najprv absolvovať domovú schôdzu, kde sa zhoda rodí len veľmi ťažko. Igor Matovič evidentne na žiadnej takejto schôdzi nebol a do politiky vhupol rovnými nohami. A tak to aj vyzerá…

Okrem samosprávy však pohár trpezlivosti pretiekol aj Borisovi Kollárovi, ktorý odmieta ďalšie plošné testovanie. Po Richardovi Sulíkovi a Veronike Remišovej tak Matoviča v tejto otázke opúšťa aj jeho posledný verný. Na rozdiel od šéfa OĽaNO Kollár nehodlá spáchať samovraždu. Vzhľadom na prepad preferencií hnutie Sme rodina, ktoré sa pohybujú okolo hranice zvoliteľnosti, si uvedomuje, že ďalšou podporou Matovičovho experimentu sa pripravuje o voličskú podporu.

Zdá sa, že v otázke celoplošného testovania sa premiérovi proti seba poradilo zjednotiť veľkú časť verejnosti, odborníkov, samosprávu a všetkých koaličných partnerov. Igor Matovič by si mal dávať pozor, aby neskončil ako Miloš Jakeš, ktorý krátko pred pádom starého režimu o sebe vyhlásil, že sa cíti ako kôl v plote.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #samospráva #Igor Matovič #primátor Matúš Vallo #celoplošné testovanie