Vláda – jeden čihi, druhý hota

Asi iba málokto by stavil na to, že súčasná koalícia dovládne do konca volebného obdobia. Klesá aj počet ľudí – či skôr priaznivcov vlády, ktorí ešte veria, že vláda prežije tento rok. Takmer denne sa miera nesúladu medzi koaličnými stranami stupňuje. Akoby stále nepochopili, že už nie sú v opozícii, ale vo vláde. To znamená úplný iný štýl komunikácie nielen navonok, ale aj vo vnútri.

08.02.2021 19:00
debata (43)

Europoslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová a poslankyňa Jana Bittó Cigániková obvinili súčasnú vládu, že Slovensku z Európskeho fondu regionálneho rozvoja ušla miliarda eur. A konkrétne z toho vinia predsedníčku koaličnej strany Za ľudí a podpredsedníčku vlády pre investície Veroniku Remišovú, pod ktorú eurofondy spadajú. Tá to, samozrejme, dementovala a vysvetlila, že suma bola realokovaná ešte v apríli. Ale o to nejde. V každej normálnej vláde či koalícii by jednoducho pri akýchkoľvek podobných pochybnostiach dotyčné poslankyne najprv požiadali vicepremiérku o osobné stretnutie a vysvetlenie. Ak by sa aj našli pochybenia, určite by s nimi takto bezhlavo ako koaličné partnerky nemali vychádzať von. Predsa škodia vlastnej vláde. Zabúdajú, že už nie sú členkami opozície a Remišová nie je, povedzme zo Smeru, ale z ich vlády.

A je otázkou, či vlastne tento vládny mančaft je schopný čokoľvek riadiť. Ak má štipku sebareflexie, musí si uvedomiť, že jeho pričinením trpí celá krajina. Je preto asi namieste sa zamyslieť, či to má ďalej zmysel.

Vystúpenie poslankýň prichádza tri dni po zasadnutí vlády, ktorá vyhlásila také chaotické opatrenia od pondelka, a to najmä v školstve, že sám minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) sám nevedel, čo vlastne nakoniec prijali. Tu vôbec nejde iba o chaos spôsobený neštandardnou a ťažkou situáciou spôsobenou pandémiou covidu. Ako povedal Krajniak, v utorok večer sa na vláde dohodli, čo spravia, v stredu to idú oznámiť verejnosti a medzitým niektorí koaliční partneri či ministri prichádzajú s novými návrhmi. Tu zlyháva akákoľvek schopnosť dohodnúť sa ako rozumní ľudia. Buď sa dohodnú, alebo si dajú čas na premyslenie. Nieže niekomu ešte niečo napadne a von s tým na tlačovku. Žiadna súhra, akoby stále zostali mentálne v opozícii.

Medzitým vyjde rozhovor s premiérom Igorom Matovičom v prestížnom francúzskom denníku Le Monde, pri príležitosti jeho návštevy Paríža. V odpovedi na otázku, prečo celoplošné testovanie na jeseň nezabralo, obviní koaličného ministra. Matovič vôbec nechápe, že Francúzov alebo svetové médiá absolútne nezaujímajú naše žabomyšie vojny. Špinavá bielizeň sa perie doma a nevynáša sa do zahraničia. Premiér neznemožnil Richarda Sulíka, ale sám seba a najmä Slovensko. A to sa nerobí.

V jednom má však premiér čiastočne pravdu. On sám nie je výlučne zodpovedný za celkový chaos. Keď nechal rokovať vládu bez neho, tak výsledok nebol oveľa lepší. Nielen on, väčšina vládnych politikov vie skôr iba kritizovať, obviňovať iných, ale nevedia vládnuť. Za ten takmer rok akoby sa to stále nenaučili. To, ako koalícia schvaľuje narýchlo dôležité zákony, dosadzuje svojich ľudí do funkcií, prispôsobuje si ústavu, správa sa voči samosprávam alebo sociálnym partnerom, by si strany bývalej vlády nikdy nedovolili.

A je otázkou, či vlastne tento vládny mančaft je schopný čokoľvek riadiť. Ak má štipku sebareflexie, musí si uvedomiť, že jeho pričinením trpí celá krajina. Je preto asi namieste sa zamyslieť, či to má ďalej zmysel.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #Milan Krajniak #Lucia Ďuriš Nicholsonová #Le Monde #vláda Igora Matoviča #Jana Bittó Cigániková