Vo vláde treba výmeny

Poslanec Za ľudí a primátor Hlohovca Miroslav Kollár ako prvý opustil koalíciu a nešetril premiéra Igora Matoviča kritikou. So svojimi názormi nebol v koalícii sám. Patrick Linhart zo Sme rodina avizoval, že nepodporí nezmyselné predlžovanie núdzového stavu. Takisto sa kriticky vyjadril k chaoticky a narýchlo prijímaným opatreniam, ako aj ku komunikácii vlády. Navyše bývalý premiér a líder opozície Peter Pellegrini vyzval na zostavenie úradníckej vlády a predčasné voľby na jeseň.

17.02.2021 19:00
debata (77)

V podobnej situácii ako Matovič bol dvakrát odvolaný Vladimír Mečiar a následné voľby vyhral s ešte väčšou prevahou. Prechodné vlády nepresvedčili. Dejiny sa môžu pokojne opakovať. Ak k tomu pridáme nedotiahnutie rôznych korupčných káuz a prípadné prepúšťanie obvinených, Matovičovi to môže nahrať do karát a predčasné voľby opäť vyhrá.

Už iba samotné zostavovanie úradníckej vlády by nebolo vôbec ľahké. Tvorili by ju nominanti vládnych či všetkých parlamentných strán? Kto by sa postavil na čelo? Nejaká osobnosť, ekonóm, diplomat ako v Česku? Napríklad v Taliansku sa teraz na čelo postavil ekonóm a bývalý šéf ECB Mario Draghi. Akákoľvek voľba vyvolá nielen vášne, ale bude mať významný vplyv na nasledujúce parlamentné voľby. Na začiatku 90. rokov Ján Čarnogurský a Jozef Moravčík boli jednou z príčin, prečo to nevyšlo.

V podobnej situácii ako Matovič bol dvakrát odvolaný Vladimír Mečiar a následné voľby vyhral s ešte väčšou prevahou. Prechodné vlády nepresvedčili.

Ako reálnejšia sa preto teraz javí čoraz hlasnejšie požadovaná výmena na poste ministra zdravotníctva. V tom duchu vyznela aj anketa medzi odborníkmi v Pravde. Marka Krajčího nešetrila najmä jeho predchodkyňa Andrea Kalavská. Krajčí nie je dobrý manažér a situáciu nezvláda, aj keď mu nemožno uprieť snahu. Za celkový stav majú maslo na hlave viacerí. Okrem premiéra Matoviča aj minister vnútra a koaličné strany. Ale je to práve Krajčí, ktorý musí udávať tón. V tejto situácii musí byť rozhodný a predkladať presvedčivé argumenty. Preto je najvyšší čas, aby zvážil zotrvanie vo funkcii – v záujme nás všetkých.

Od prípadnej výmeny však nemôžeme očakávať rapídne zlepšenie situácie. To, že v poslednom týždni v počte mŕtvych na obyvateľa sme sa dostali na prvé miesto na svete, má hlbšie príčiny, nielen nekompetentnosť vlády. Ide o kombináciu viacerých faktorov – od stavu zdravotníctva, liečby v skorších štádiách choroby, podceňvania pandémie, slabého dodržiavania a kontroly pravidiel, podceňovanie zásady rúško-odstup-ruky až po zlý zdravotný stav občanov, čo, žiaľ, potvrdzujú medzinárodné štatistiky.

Prezidentka Zuzana Čaputová opakovane vyzvala na zmenu štýlu vládnutia. Ozývajú sa hlasy, že by mala byť ešte ráznejšia. Napríklad zvolať okrúhly stôl za účasti všetkých parlamentných i významných neparlamentných strán, ktorý by mohol viesť k dočasnému politickému zmieru. To by však mohlo viesť od výmen v kabinete, jeho demisii až k úradníckej vláde ako žiada napríklad mimoparlamentná strana Hlas-SD. Ale možno iba tak sa obnoví dôvera občanov v akúkoľvek vládu. Ak by Matovič odmietol spoluprácu, skoncovanie s celoplošným testovaním a návrat k overeným metódam – PCR testom a trasovaniu, potom by to bol jasný signál, že krajina potrebuje okamžitú politickú zmenu.

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba
Viac na túto tému: #pád vlády #Peter Pellegrini #minister zdravotníctva #Miroslav Kollár #vláda Igora Matoviča #úradnícka vláda