Rekonštrukcia či demisia?

Koaličné strany SaS a Za ľudí svorne tvrdia, že im nejde o pád vlády a predčasné voľby, ale výlučne o rekonštrukciu kabinetu na pôdoryse súčasnej koalície. Slovo rekonštrukcia znamená, že dôjde k obnove a prestavbe, nie k výmene základného piliera – premiéra. V roku 2018, keď prišiel s návrhom rekonštrukcie vtedajšej vlády bývalý prezident Andrej Kiska, sa však pojem rekonštrukcia začal vykladať ako demisia Roberta Fica a jeho nahradenie iným premiérom.

04.03.2021 19:00
debata (41)

Požadujú aj dnes obe strany demisiu predsedu vlády Igora Matoviča? Sú takí silné, že si to môžu dovoliť? Alebo mu chcú dať iba najavo, že v tomto štýle sa už pokračovať v nijakom prípade nedá a dohnať ho k ústupkom, najmä zmenám v komunikácii a správaní? Inak – a to majú pravdu – si koalícia nezíska späť elementárnu dôveru občanov. Bez nej sa nielenže nedá zvládnuť pandemická kríza, ale vôbec ďalej vládnuť. Všetci si uvedomujú – vrátane Matoviča, strán OĽaNO i Sme rodina -, že dojem za ich výkon za uplynulý rok vládnutia je katastrofálny. Ak chceli ukázať, že vedia lepšie a slušnejšie spravovať veci verejné, byť menej arogantní a viac naklonení občanom ako ich ústami toľko kritizovaný Smer počas svojich vlád, tak ukázali iba pravý opak. A za to sa mnohí z nich cítia oprávnene previnilo.

Požadujú aj dnes obe strany demisiu predsedu vlády Igora Matoviča? Sú takí silné, že si to môžu dovoliť? Alebo mu chcú dať iba najavo, že v tomto štýle sa už pokračovať v nijakom prípade nedá a dohnať ho k ústupkom, najmä zmenám v komunikácii a správaní?

Je príčinou iba Matovič? Stačila by jeho výmena? Pôjde to aj bez nej s radikálnou zmenou správania? Zvolanie predsedníctva Sme rodina až na budúcu stredu dáva priestor všetkým zúčastneným, aby si premysleli, čo vlastne chcú urobiť. Zdá sa, že to zatiaľ sami netušia.

Richard Sulík povedal, že všetky ministerské posty sú v hre a ponúkol aj ten svoj. Ktoré ďalšie hlavy okrem ministra zdravotníctva budú musieť padnúť? To nie je zatiaľ jasné. Tá Krajčího však stačiť nebude. A kto ho nahradí? Skúsený manažér? Otázkou je, či by sa nemala na riadenie boja proti pandémii zriadiť zvláštna funkcia, napr. splnomocnenca vlády. Minister zdravotníctva ani premiér nemajú kapacity sa mu venovať bez toho, aby nezanedbávali ostatné úlohy.

V hre je výmena ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského, ktorý dokázal za rok pobúriť veľkú časť poľnohospodárov. Podobne je na tom jeho stranícka kolegyňa z OĽaNO ministerka kultúry Natália Milanová. Veľa kritiky zožal aj podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý zo Sme rodina. Nikto poriadne nevie, čo a ako vlastne robí. Jeho správanie a komunikácia sú tiež veľakrát za čiarou. Naklonená je aj stolička ministra školstva Branislava Gröhlinga zo SaS, ktorý naposledy proti sebe v rekordne krátkom čase zjednotil vysoké školy. Svoj post ponúkla aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Zrejme si je vedomá, že zásadná reforma Súdnej mapy jej nevychádza.

Matovič neodstúpi iba na naliehanie Richarda Sulíka a Veroniky Remišovej. Toho si musia byť všetci vedomí. Ak odíde, tak iba dobrovoľne. V strane OĽaNO má stále podporu, aj keď prvé prejavy nespokojnosti sa už ozývajú. Už padli aj prvé mená jeho prípadného nástupcu: Gábor Grendel, Eduard Heger či Jaroslav Naď. Matovič však vždy dokázal prekvapiť a posledné slovo ešte nepovedal. Rekonštrukcia či demisia?

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #demisia vlády #Veronika Remišová #Marek Krajčí #rekonštrukcia vlády #koaličná kríza pre Sputnik