Otázniky nad Pčolinským

Obvinenie riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského vyvolalo viacero otázok. Vzatie do väzby ako aj vzdanie sa postu riaditeľa SIS ich ešte viac posilnilo.

15.03.2021 20:00
debata (11)

Zatiaľ vieme, že Pčolinský je obvinený iba na základe výpovede svojho bývalého námestníka Borisa Beňu, ktorý sedí tiež vo väzbe. Obaja mali vziať úplatok od podnikateľa Zoroslava Kollára za zastavenie odpočúvania. Beňa ale v tejto veci nie je obvinený. Podozrivá je aj suma úplatku – 20-tisíc eur. Na to, aký je plat riaditeľa SIS, ide o malý „peniaz“. Nejasnosti prehlbuje fakt, že samotný obvinený nemôže vypovedať a brániť sa. A to iba preto, že ho prezidentka nezbavila mlčanlivosti. O to ale musí požiadať samotná SIS a tá tak zatiaľ neurobila…

Situáciu ešte viac zamotal podpredseda Sme rodina Milan Krajniak, ktorý dnes odstúpil z postu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny a špekuluje sa, že by mohol byť novým šéfom SIS. Krajniak upozornil, že Pčolinský mal v mene SIS podať 11. februára na policajnú inšpekciu trestné oznámenie o závažných podozreniach o páchaní trestnej činnosti v Policajnom zbore. Tá na základe týchto skutočností ešte 10. marca začala trestné stíhanie vo veci. Na druhý deň NAKA Pčolinského zadržala.

U zahraničných partnerov nebude vôbec jednoduché obnoviť naštrbenú dôveru. A nielen SIS, ale aj ostatných bezpečnostných zložiek. Pretože každý tuší, že obvinenie šéfa tajnej služby je iba špička ľadovca, a obáva sa, čo sa skrýva pod hladinou.

Čo sa skutočne deje, ale nevieme o tom? SIS nemala nikdy vysokú reputáciu. Každá vláda si dosadila vlastného riaditeľa, chýbala kontinuita a dochádzalo k fluktuácii zamestnancov, čo vyúsťovalo do rôznych zákulisných hier.

Namieste je preto otázka, či sa bezpečnostné zložky nevymkli kontrole vlády. Dať voľnú ruku vyšetrovateľom je jedna vec, ale kontrola zo strany volených zástupcov vec druhá. Vinu preto v plnej miere nesie celá koalícia.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #SIS #Milan Krajniak #polícia SR #Vladimír Pčolinský #Boris Beňa