Matovičova vendeta

Igor Matovič síce preťal mlčanie, no namiesto toho, aby situáciu pomohol vyjasniť, ju ešte viac zamotal. Jeho nové požiadavky na odstúpenie viacerých persón sú skôr fackou, než podanou ruku. Tým, že svojich partnerov postavil pred voľbu, či so sebou nechajú takto ďalej zametať, alebo koalíciu opustia, to vyzerá, akoby v skutočnosti chcel menšinovú vládu. Po nej by však skôr či neskôr prišli predčasné voľby.

22.03.2021 18:00
debata (34)

Mohlo by sa zdať, že Igor Matovič v sebe objavil "štátnika“, pretože konečne ponúkol aj svoju demisiu. No zdanie klame. To, ako ju ponúkol a najmä, čím ju podmienil, ukazuje, že premiér je nesmierne sebastredný a pomstychtivý človek. Matovič začína čoraz viac pripomínať jedného malého poďobaného diktátora pôvodom z Gruzínska, ktorý tiež nikomu nič nezabudol a v príhodnú chvíľu potom vrátil aj s úrokmi. Je priam do očí bijúce, že ten, kto si dovolil Matoviča kritizovať, bude pykať a ten, kto mlčal, bude zasa odmenený. Pretože aký iný dôvod existuje na to, aby odstúpili Mária Kolíková a Juraj Šeliga? Vecný nie, ide iba o jeho osobnú pomstu.

Matovič sa v skutočnosti nechce s nikým dohodnúť, on chce vyštvať všetkých, ktorí ho kritizujú, resp. s ním prišli do konfliktu. V prípade Sulíka sa mu to už podarilo – ten v pondelok podal demisiu. Ak si však myslí, že on sám sa iba presunie z premiérskej stoličky na inú, tak sa veľmi mýli. Svojou neschopnosťou riadiť štát vládnu krízu zapríčinil, bolo by preto výsmechom, ak by riadil čo i len jeden rezort.

Navyše Matovič prekrúca. V nedeľu večer na tlačovej konferencii vyhlásil: „Pozitívne vnímame ponuku odstúpenia ministerky Márie Kolíkovej a túto ponuku prijímame.“ Ministerka spravodlivosti však nepovedala, že chce podať demisiu, povedala, že si nevie predstaviť ďalej pracovať vo vláde Igora Matoviča. A to je rozdiel. Keďže jednou z dvoch podmienok strany Za ľudí bolo odstúpenie Matoviča a premiér svoj odchod pripustil, nemá ministerka dôvod odchádzať, najmä keď pripravuje veľkú reformu súdnictva.

Totálnou „podpásovkou“ však bolo Matovičovo vyhlásenie, že OĽaNO na post ministra spravodlivosti požaduje skúseného odborníka, ktorý „nemá politické previazanie s vládami Róberta Fica a Petra Pellegriniho“. Zaujímavé! Tak doteraz mu neprekážalo, že Kolíková bola dva roky štátnou tajomníčkou Lucie Žitňanskej v treťom Ficovom kabinete, ale zhodou okolností, keď sa kriticky vyjadrila voči jeho osobe, mu to zrazu vadí! Je zjavné, že Matovič sa pri svojej vendete neštíti ničoho. Ako správny machiavelista použije každý prostriedok, ktorý mu pomôže dosiahnuť jeho cieľ.

V skutočnosti sa však nechce s nikým dohodnúť, on chce vyštvať všetkých, ktorí ho kritizujú, resp. s ním prišli do konfliktu. V prípade Sulíka sa mu to už podarilo – ten v pondelok podal demisiu. Ak si však myslí, že on sám sa iba presunie z premiérskej stoličky na inú, tak sa veľmi mýli. Svojou neschopnosťou riadiť štát vládnu krízu zapríčinil, bolo by preto výsmechom, ak by riadil čo i len jeden rezort.

Hoci v politike žiadne osvedčenie o spôsobilosti vykonávať verejnú funkciu neexistuje, takéto vysvedčenie dostávajú politici od voličov. A prieskumy hovoria jasnou rečou: viac ako 82 % občanov si želá odchod Igora Matoviča z postu predsedu vlády a 83 % je nespokojných s pôsobením súčasnej vlády. Čo viac dodať?

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Richard Sulík #Igor Matovič #Mária Kolíková #Juraj Šeliga