Pridrahé vakcíny z druhej ruky

Správa, že sa rôzni špekulanti pokúšajú sprostredkovane „z druhej ruky“ predať vakcíny proti covidu, neprekvapuje. Každý nedostatok vytvára podmienky na vznik sivej a čiernej ekonomiky. Smutné je len to, že medzi banánovými republikami, ktoré prejavili záujem o nákup predražených očkovacích látok, bolo aj Slovensko.

13.04.2021 19:00
debata (1)

V krátkom čase nám tak tento nelichotivý prívlastok prischol už druhýkrát. V oboch prípadoch sa však o to pričinil priamo či nepriamo Igor Matovič. Spôsob, akým šéf OĽaNO robí politiku, je pre Slovensko doslova pohromou. Dá sa pochopiť, že krajiny ako Barbados, Dominikánska republika či vojnou rozvrátená Líbya majú problém získať očkovacie látky, a preto sú ochotné za ne zaplatiť viac. Slovensko, ako súčasť Európskej únie, má však v celosvetovom kontexte veľmi priaznivé podmienky na nákup vakcín, preto udivuje, že sa uchýlilo k takýmto pofidérnym praktikám.Takýto krok pravdepodobne súvisí s tým, že Slovensko sa vzdalo troch miliónov dávok vakcín Pfizer/BioNTech, na ktoré malo nárok podľa systému kvót v EÚ. Kým z prvého, 200-miliónového balíka sme si vyčerpali celú kvótu, teda 2,4 milióna dávok, z druhého, 100-miliónového balíka sme si neobjednali nič a z tretieho, 200-miliónového balíka len 600-tisíc dávok.

Správa, že sa rôzni špekulanti pokúšajú sprostredkovane „z druhej ruky“ predať vakcíny proti covidu, neprekvapuje. Každý nedostatok vytvára podmienky na vznik sivej a čiernej ekonomiky. Smutné je len to, že medzi banánovými republikami, ktoré prejavili záujem o nákup predražených očkovacích látok, bolo aj Slovensko.

Keď sa minulý mesiac objavila táto správa v médiách, vyvolala nemalé rozhorčenie. Ministerstvo zdravotníctva v snahe upokojiť situáciu vydalo vyhlásenie, v ktorom všetkých ubezpečilo, že „Slovensko má potvrdených dodatočných 3,4 milióna vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech, ktoré majú prísť od apríla do decembra tohto roka. Tieto vakcíny sú nad rámec pôvodného kontraktu 2,4 milióna očkovacích dávok.“ Čiže by sme vlastne o nič neprišli. Problém je však v tom, že keby sme boli vyčerpali svoju kvótu z druhého balíka EÚ, už sme vakcíny mohli mať „doma pod strechou“, takto však kontrakt zaostáva zatiaľ otvorený.

Prečo Slovensko zvolilo takýto postup, je dosť nepochopiteľné. Najmä keď dodávky vakcín meškajú, by malo byť v záujme každého zodpovedného politika, aby zabezpečil ich plynulý prísun. Bývalý minister Marek Krajčí sa vinu najprv snažil hodiť na Konzílium odborníkov, no tí sa ohradili, že o ničom nevedeli. Maslo na hlave má teda exminister.

Núka sa asi jediné vysvetlenie: ministerstvo chcelo ušetriť. Ak sa mu však vakcíny od Pfizeru zdali pridrahé, tak od priekupníkov budú ešte drahšie. Že to nemá žiadnu logiku? Nuž pri tejto vláde by nás už azda nemalo nič prekvapiť.

Šetriť na nesprávnom mieste sa nevypláca. Napokon stará múdrosť hovorí: Nie som taký bohatý, aby som si mohol dovoliť kupovať lacné veci. Keby sme sa jej držali, mohli sme sa vyhnúť eskapádam spojeným s nákupom Sputnika V, respektíve vakcín od pofidérnych sprostredkovateľov.

Prečo však robiť veci jednoducho, keď sa dajú robiť aj zložito? Všakáno!?<pe>

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Igor Matovič #vakcína #Pfizer #BioNTech/Pfizer