Futbal ako megabiznis

Tucet najbohatších európskych futbalových klubov zakladá vlastnú Superligu. Nemecké a francúzske sa do nej zapojiť nehodlajú. Uvedomujú si, čo tento krok môže znamenať nielen pre futbal, jeho tradíciu a budúcnosť. V stávke je veľmi veľa, nielen peniaze.

20.04.2021 19:00
debata (16)

Hrozí rozpad fungovania futbalu založeného na spolupráci a rešpektovaní medzinárodných inštitúcií UEFA a FIFA, ktoré tvoria národné zväzy. Medzinárodné inštitúcie čoraz viac strácajú vplyv a v politike aj ekonomike sú nahradzované bilaterálnymi zmluvami, ad hoc zoskupeniami, kde hlavné slovo majú peniaze a záujmy globálnych firiem. Preto neprekvapí, že za Superligou stojí americká globálna finančná skupina JP Morgan.

Samozrejme, vlastníci futbalových klubov majú právo založiť si taký projekt, ktorý prinesie najviac zisku. Veď vo futbale, ako aj v mnohých iných športoch, ide najmä o peniaze. Je to moderné megadivadlo, šoubiznis, ktorý sledujú miliardy ľudí po celom svete. Je to konzumný tovar ako každý iný.

V Superlige nejde vôbec o futbal, ale o transformáciu sveta pod dohľadom všemocných peňazí a oligarchov, mimo medzinárodných inštitúcií a proti vôli občanov. Máme vôbec šancu tomu zabrániť?

Argument, že Superliga má zachrániť európsky futbal a nie ho pochovať, je však falošný. Jedným dychom totiž dodávajú, že menšie európske kluby z rôznych krajín Európy im iba bránia v ďalšom dolovaní ziskov. Kto chce vidieť kluby z rozličných kútov Európy – Viedne, Amsterdamu, Kodane či Ľvova? Tie sa im nemôžu rovnať, nemajú peniaze na nákup najlepších hráčov z celého sveta. Sú len na prekážku, musia s nimi hrávať, deliť sa o zisky. Fanúšikovia chcú súboje titanov.

Nejde o Európu, práve naopak: ide o základ vytvorenia globálnej ligy, zo začiatku aj s európskou účasťou. Najbohatšie kluby už dávno nereprezentujú európske mestá, ktoré nesú v názve. Sú to len obchodné značky, vlastnené globálnymi oligarchami. Prečo by sa mali podriaďovať „nejakej“ európskej organizácii?

Tú klamali do poslednej chvíle, ako prezradil jej prezident. Viacerí šéfovia klubov sa mu ešte minulý týždeň dušovali, že ide iba o úvahu, že súhlasia s navrhovanou reformou Ligy majstrov, robenou najmä kvôli ich záujmom. Nakoniec… Kde zostal ospevovaný športový duch?

K Superlige sa kriticky vyjadrujú viaceré futbalové osobnosti, tréneri, politici. UEFA a FIFA hrozia vyhodením klubov zo súťaží. Majú šancu ešte niečo zmeniť? Ťažko, peniaze dominujú všade. Fanúšikovia môžu ignorovať zápasy. Nie nadlho, keď dostanú večer na stôl súboj titanov, masívne podporený reklamou, zabudnú na všetko. Kto by si odoprel takú zábavu?

S futbalom to dopadne asi ako s basketbalom a hokejom. V USA si majitelia klubov vytvorili súťaže s najlepšími hráčmi sveta mimo medzinárodných zväzov, majú vlastné pravidlá. Je na ich vôli, či pustia hráčov na majstrovstvá sveta alebo na olympijské hry. Sú to v prvom rade ich zamestnanci, až potom športovci, národní hrdinovia. Asi aj vo futbale budeme prosíkať všemožné veľkokluby, aby nám pustili hráča na kvalifikačný zápas alebo na majstrovstvá. Ibaže by sa UEFA a FIFA zaťali…

V Superlige nejde vôbec o futbal, ale o transformáciu sveta pod dohľadom všemocných peňazí a oligarchov, mimo medzinárodných inštitúcií a proti vôli občanov. Máme vôbec šancu tomu zabrániť?

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #liga majstrov #Európa #futbalové kluby #FIFFA #oligarchovia #Superliga #JP Morgan #zisky