Matovičov drahý špás

Celoplošné antigénové testovanie malo byť atómovou zbraňou niekdajšieho premiéra Igora Matoviča v boji proti pandémii koronavírusu. Experti hneď na začiatku varovali, že táto forma nie je príliš spoľahlivá. Odporúčali ju použiť iba v ohniskách nákazy alebo na pracoviskách. Bývalý premiér sa však zaťal, nech to stojí, čo to stojí.

26.04.2021 20:00
debata (31)

Nepomohlo ani to, že v žiadnej krajine túto metódu nepoužili. Nuž, nemajú šťastie na „osvieteného vládcu“ ako my. Po zmene vlády celoplošnému testovaniu asi odzvonilo. Konečne. Pandemická komisia dokonca navrhla ukončiť pravidelné AG testovanie v školách. Nové vedenie ministerstva zdravotníctva navrhuje prejsť na novú metódu lokalizácie prostredníctvom spodných vôd.

Nebude to ale tak rýchlo, antigénové testy sme nakúpili do konca júna. Dovtedy sú aj uzavreté zmluvy s odberovými miestami. Budeme preto pokračovať v sedemdňovom testovaní, ktoré si presadil ešte predchádzajúci premiér. Má to však len minimálny význam v boji s koronou. AG testy minúť musíme, inú možnosť nemáme, iba tak ich nechať ich ležať ladom asi nepôjde.

Matovičova atómová zbraň je teda veľmi drahý špás. Doteraz bolo urobených necelých 31 miliónov antigénových testovaní. Cena jedného testu je desať eur. Celkovo sme teda za ne zatiaľ zaplatili približne 310 miliónov eur. Podľa ministra zdravotníctva máme v skladoch ešte 20 miliónov testov. Za uplynulý víkend sa spravilo zhruba 760-tisíc AG testov, pričom pozitívnych bolo cez víkend iba 534. Keď si to rozmeníme na drobné, odhalenie jedného pozitívneho nás vo februári, v marci a v apríli stálo zhruba 700, 1 400 a 2 400 eur. V Hlohovci to bolo podľa primátora Miroslava Kollára tento víkend až 20-tisíc eur.

Namieste je otázka, či nejde o zbytočné mrhanie verejnými prostriedkami. Ak áno, nemala by byť vyvodená osobná hmotná zodpovednosť? Igor Matovič by sa mal pozrieť do zrkadla a ísť spolu s Markom Krajčím príkladom.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Hlohovec #ministerstvo zdravotníctva #Igor Matovič #Marek Krajčí #antigénové testy #celoplošné testovanie