Deravý plán obnovy: niekomu veľa, niekomu nič

Vláda konečne schválila Plán obnovy a odolnosti v hodnote necelých 6,6 miliardy eur. Podľa dokumentu Slovensko čaká 66 ambicióznych reforiem a malo by sa realizovať 66 veľkých investícií. Vláda sa zjavne inšpirovala legendárnou americkou Route 66, nazývanou aj Hlavnou ulicou Ameriky. To príliš európsky neznie.

28.04.2021 19:00
debata (10)

Stačilo pridať dva body a mohlo byť 68 reforiem. Toto číslo či rok 1968 sú všade vo svete spájané s Českom a so Slovenskom, s Pražskou jarou. Premrhaná príležitosť.

Celý dokument sa javí ako alternatívne Programové vyhlásenie vlády, pre Brusel. Najviac peňazí vláda v Pláne obnovy vyčlenila do zelenej ekonomiky (tretinu) a zdravotníctva, čo je potrebné. Na svoje si príde aj vzdelávanie, veda a výskum. Nulu dostanú kultúra a poľnohospodárstvo. Agrosektor má vraj dosť z eurofondov. O tom by sa dalo polemizovať, najmä v porovnaní s inými krajinami či podporou z domácich peňazí. Umelci si vraj návrh podali neskoro a zle. To je teda argument, keď kultúra sa čoraz viac v celej Európe stáva dôležitým prvkom nielen ekonomiky!

Je chvályhodné, že sa bude investovať do reštrukturalizácie nemocníc. Ešte predtým však pôjdu peniaze do ich optimalizácie, čo môže znamenať ich rušenie. Asociácia nemocníc Slovenska namieta, že investície budú smerovať iba do vybraných nemocníc, nie podľa potreby pacientov. Jej iniciatívu podpísalo 10-tisíc ľudí.

Prvé peniaze by mali ísť už tento rok do reformy súdnej mapy, reformy riadenia vysokých škôl či modernizácie Policajného zboru. Ako to pomôže k obnove ekonomického rastu po pandémii, čo je hlavný cieľ celého plánu?

Prvé peniaze by mali ísť už tento rok do reformy súdnej mapy, reformy riadenia vysokých škôl či modernizácie Policajného zboru. Ako to pomôže k obnove ekonomického rastu po pandémii, čo je hlavný cieľ celého plánu? Na reformu verejného obstarávania majú ísť peniaze o dva roky, pritom teraz prebieha diskusia, či nepotrebujeme zmenu. Peniaze na projekty ako efektívna verejná správa či zníženie regulačného zaťaženia podnikania pôjdu priamo štátnym úradníkom, ktorí ich v rámci pracovných povinností pripravia.

Namieste je obava, že pri takýchto reformách sa peniaze neutopia v rôznych (spriaznených) odborných externých štúdiách, ktorých cena nebude najnižšia. Naopak, na rekonštrukciu nemocníc majú ísť peniaze až v roku 2025 a železničnú a cyklistickú infraštruktúru ešte o rok neskôr. Pritom tam potrebujeme peniaze čo najskôr. Lenže keby vláda vedela, čo má konkrétne robiť. Ešte pred rokom chcela stavať tisícky bytov ročne, no nepostavila ani jeden. A zdá sa, že ďalší rok to bude rovnaké, pretože ešte ani nemá na stole koncepciu, ako na to.

Opatrnosť je namieste. Otázne je nielen, či navrhované opatrenia a investície budú uvedené do života, ale či skutočne pomôžu rozvoju Slovenska, ako je zamýšľané. Pretože v dokumente sú aj odvážne plány, ktoré sa nám už roky nedarí naplniť.

Pri pohľade na päťročný rozvrh sa natíska podobnosť s bývalými päťročnicami. Tie mali tiež mnoho veľkolepých cieľov. Plnili sa dokonca na 110 percent, ale veľakrát iba na papieri. Podľa tak trochu sebavedomých vyhlásení koaličných politikov, množstva pripomienok (2 500), nespokojnosti časti odbornej verejnosti a sociálnych partnerov to môže s plánom obnovy ľahko dopadnúť veľmi podobne.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #zdravotníctvo #Route 66 #zelená ekonomika #Plán obnovy a odolnosti #Hegerova vláda