Matovič je späť

Po mesačnej abstinencii na sociálnych sieťach je Igor Matovič späť v plnej paráde. Konečne. Mnohým sa už za jeho neobyčajnými nápadmi, ktoré vždy pohli celým Slovenskom, tak trochu cnelo.

02.05.2021 20:00
debata (22)

V mesiaci lásky bývalý premiér vyzval ľudí, aby sa milovali a množili. Inak to so Slovenskom veru dobre nedopadne, detí sa rodí málo, nebude z čoho financovať dôchodkový systém. Navrhol preto zvýšenie štátnej podpory na dieťa. Po novom, ako napísal, už nebude mať matka samoživiteľka 606 eur v čistom, ale s pomocou štátu 1¤021 eur.

Nie je to však jeho jedinečný nápad, už dávnejšie s podobnými opatreniami prišli Jarosław Kaczyński, Viktor Orbán či Vladimir Putin. Je to však populistické riešenie, ktoré pôrodnosť nezvýši. Nejde predsa iba o osamelé matky. Detí sa rodí málo, pretože mladí ľudia žijú v ekonomickej neistote, nemôžu plánovať budúcnosť, ceny bytov sú vysoké, hypotéky sa splácajú desiatky rokov. Ak chce Matovič podporiť rodinu, mal by robiť takú politiku, ktorá by zabezpečovala lacné a dostupné bývanie alebo poskytovala ľuďom ekonomické istoty.

Kde vziať na to všetko peniaze, keď ekonomika v dôsledku pandémie padá? Nielenže sa na daniach menej vyberie, ale mnohí podnikatelia či zamestnanci potrebujú navyše pomôcť, čo tiež niečo stojí. Štát sa čoraz viac zadlžuje a niekto to bude musieť zaplatiť. Lenže nový minister financií má svoj geniálny finančný plán. Zvýši proste daň z pridanej hodnoty z 20 na 25 %. To sa premietne do vyšších cien. Matovič asi predpokladá, že ľudia počas pandémie ušetrili a majú dosť peňazí na míňanie.

Kde na svete existoval v modernej histórii minister financií, ktorý hneď po mesiaci úradovania išiel ľuďom zvýšiť dane? Nuž, už len to potvrdzuje, aký je Igor Matovič výnimočný, nielen na Slovensku, ale v celom svete. Našťastie ako minister financií už nemá takú moc ako predseda vlády a neriadi boj s pandémiou.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #pôrodnosť #Igor Matovič #dôchodkový systém #minister financií #populačná a rodinná politika #bytová politika