Rozšafná vláda

Pandémia pomaly ustupuje, a tak sa na Slovensku rozbehli preteky, kto dá voličom viac. To, čo momentálne zažívame, je rozvrat verejných financií v priamom prenose. Zabudnite na staré poučky, že ľavica rozhadzuje a pravica šetrí. Je tu nová doba! Tí, čo sa pred voľbami tvárili ako rozpočtovo zodpovední konzervatívci, sa teraz chystajú rozhadzovať peniaze plnými priehrštiami.

13.05.2021 20:00
debata (8)

Už len samotný spôsob, ktorým sa má rokovať o novele štátneho rozpočtu na rok 2021 – teda v skrátenom legislatívnom konaní – je hodný karpatského génia Igora Matoviča.

Ak rozpočet berieme ako zákon roka, tak by mu mala predchádzať nejaká rozprava. Vláda by mala vysvetliť a zdôvodniť, na čo chce použiť takmer 3 miliardy eur (čo je v porovnaní s celkovým rozpočtom štátu, ktorý bol v r. 2019 18 mld. eur, nemalá suma).

Čo si má občan o tom myslieť, keď v takejto situácii minister financií odíde do zahraničia a poverí takouto zásadnou vecou ministra životného prostredia? Akoby nestačilo, že prvý sa vo financiách veľmi nevyzná a pre toho druhého je to čisté sci-fi… Nuž, keby to nebolo smutné, bolo by to až smiešne.

Pritom sa očakáva, že slovenská ekonomika tento rok porastie zhruba o 5 %, čo prinesie do rozpočtu celkom slušné príjmy. Aký dôvod má potom vláda, aby navyšovala výdavky o takú horibilnú sumu?

Ak sa v priebehu roka zadlženosť štátu vyšplhala zo 48,5 % HDP na 60 %, tak akékoľvek ďalšie zadlžovanie je veľmi nezodpovedné. Keď sa v minulosti diskutovalo o dlhovej brzde a rozpočtovej zodpovednosti, tak 50-percentný dlh bola pomyselná červená čiara. Teraz sa hovorí, že o rok skočí dlh na zhruba 68 % a nič.

Vážení, nemôžeme donekonečna zvyšovať svoj dlh, pretože raz ho bude musieť niekto splatiť! Na toto by mali pamätať všetci tí, ktorí sa v piatok chystajú za návrh zdvihnúť ruky!

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #štátny dlh #rozpočet 2021