Šláger vakcína

Šlágrom posledného roka je vakcína. Či sa už skloňuje taká alebo onaká, isté je, že v politickom boji i v ideologických sporoch verejnosti všakovakého druhu zohráva poprednú úlohu.

19.05.2021 20:00
debata (16)

Na jednej strane súboje o patenty, ktorých vlastníctva komplikujú prístup k vakcinácii tým, čo ich potrebujú najviac, na strane druhej pohrávanie sa s geopolitickými motívmi a na ďalšej strane svitajúca možnosť, aby si občan zvolil vakcínu sám. Do toho lákavá vidina medzinárodnej zelenej karty a správy o zrušení očkovania vakcínou Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca, na základe ktorých už okolo dva a pol tisíca ľudí zaočkovaných prvou dávkou tejto vakcíny odrieklo druhé kolo. Jednoducho chaos.

Ťažko povedať, prečo presne sa títo ľudia rozhodli druhé kolo zrušiť. Ministerstvo zdravotníctva pripomína, že dôvodom pozastavenia očkovania „astrou“ je nedostatok látok. Skôr sa však zdá, že motívom bude strach, ktorý mohlo vyvolať úmrtie 47-ročnej ženy a v mnohých narástol pocit, že sa napĺňa scenár o nebezpečnosti vakcinácie. Nevedno, či si uvedomujú, že kombinovať vakcíny aspoň nateraz nie je možné, a ak sa nerozhodnú očkovanie celkom zrušiť, budú si musieť „vystáť frontu“ na celý proces.

To asi nie je ktovieaký základ stability, ak uvážime, že od júna bude mať verejnosť možnosť zvoliť si „vlastnú“ vakcínu. Ak sa nám zdá, že chaos vrcholí práve teraz, nepredbiehajme. Skutočné vášne vygradujú až potom, keď sa Slovensko oficiálne zmení na milióny naslovovzatých lekárskych expertov znalých detailov, o akých netušia ani vývojoví vedci a politickí eskamotéri.

No a pravdaže, ešte je tu Sputnik V, enfant terrible vakcinačných konšpirácií a najúčinnejší geopolitický hráč v Európe, ktorý si zatiaľ, nezaplatený, tíško exspiruje niekde v skladoch v Šarišských Michaľanoch. Jednoducho, keď chaos, tak poriadny. Už si len zachovať zdravý rozum.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #AstraZeneca #Sputnik V #zmluva o Sputniku V