Veľká chyba Rigy

Keď Medzinárodná federácia ľadového hokeja (IIHF) odobrala Bielorusku usporiadanie majstrovstiev sveta, rozhodla sa správne. Bolo by nepredstaviteľné, že kým sa hráči radujú z gólov, v Minsku trpia zbití politickí väzni.

27.05.2021 20:00
debata (22)

Majstrovstvá sú plné senzácií. Žiaľ, už nielen na ľade, kde napríklad domáci hráči vyhrali nad Kanaďanmi a Slováci zdolali Rusov. V Rige najprv zvesili štátnu zástavu Bieloruska a potom aj Ruska. Vymenili ich za vlajku, pod ktorou Bielorusi demonštrovali proti sfalšovaným výsledkom prezidentských volieb a za vlajku Ruského olympijského výboru.

Hlúposť aj provokácia. Na ľade nekorčuľuje diktátor, ktorý dal uniesť civilné lietadlo, na hracej ploche sú bieloruskí hokejisti. V prípade Rusov je to podobný nezmysel. Pre dopingové škandály športovcov nesmú do roku 2022 používať štátne symboly v dejiskách turnajov, ale na námestí, kde viala vlajka Ruskej federácie, sa predsa nikto nenaháňa za pukom.

Výsledok je taký, že jedna zástava zmizla úplne. IIHF stiahla svoju na protest proti tomu, čo urobil šéf lotyšskej diplomacie a primátor Rigy.

Ešte predtým sa zúrivý diktátor Alexandr Lukašenko zákerne revanšoval vyhostením všetkých diplomatov Lotyšska z Minsku. Keď nejaký Lotyš potrebuje konzulárnu pomoc, na ambasáde nepochodí, lebo tam zostala len jedna pracovná sila, ktorá môže vetrať, nie riešiť problémy svojho spoluobčana.

Absurdný súhlas s postupom ministra a primátora by mohol viesť k otázke, že keď výmenou vlajok podporili demonštrantov v Bielorusku, prečo sa nepostavili aj na stranu Škótov? Mohli nahradiť britskú vlajku škótskou, lebo Škóti žiadajú Londýn o opakované referendum o vyhlásení nezávislosti.

Čím je škandál v Rige? Cirkusom či blázincom? Bláznivým cirkusom a cirkusantským blázincom v jednom.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Riga #IIHF #Alexandr Lukašenko