Tretia vlna na obzore?

Takto pred rokom sa nám zdalo, že to najhoršie už máme za sebou. Po dvoch mesiacoch lockdownu si každý chcel trochu oddýchnuť a tešil sa na príchod leta. Obetí koronavírusu bolo vtedy 28 (!) a nič nenasvedčovalo, že nás čaká niečo oveľa, oveľa horšie.

17.06.2021 20:00
debata (16)

Po roku, keď sme zakúsili ešte dlhší lockdown a na covid zomrelo doteraz celkovo 12 464 ľudí, už takí bezstarostní nie sme, naopak, s obavami očakávame, čo prinesie jeseň.

Je len otázka času, kedy sa tzv. delta variant koronavírusu, ktorý je pôvodom z Indie, objaví aj na Slovensku. Ten je oveľa infekčnejší a napríklad vo Veľkej Británii tvorí až 90 % skúmaných vzoriek. Počet pacientov v tamojších nemocniciach tak opäť stúpa.

Aktuálne Majstrovstvá Európy vo futbale, no najmä nadchádzajúca letná turistická sezóna tak môžu spôsobiť, že ľudia si z dovoleniek domov prinesú aj tento neželaný darček. Deltou sa totiž infikovali aj tí, ktorí už absolvovali prvé očkovanie. Pri stále nízkej miere zaočkovanosti hrozí tzv. tretia vlna pandémie.

Nájsť riešenie, ako zabrániť zavlečeniu nových mutácií na Slovensko, tak bude veľmi ťažké, ak nie nemožné. Kontroly na hraniciach vláde na popularite určite nepridajú, no zdajú sa byť nevyhnutnosťou. Možno bude opäť nutné začať vo väčšej miere testovať (aspoň sa využijú nakúpené Ag testy) a na stole je znovu možnosť štátnej karantény.

Už teraz by sa však predovšetkým malo začať s prípravami plánov, čo ďalej, aby sme nedopadli tak ako pred rokom. Za to, že zdravotný systém vtedy neskolaboval, vďačíme najmä obrovskej obetavosti zdravotníkov. Aj tá má však svoje hranice.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Covid-19 #delta variant