Deti a covid

Očkovanie je veľká téma už dlhé roky, keď ešte nesúviselo s celosvetovou pandémiou. Novým rozmerom tejto témy sa stala zmena situácie v posudzovaní jeho prospešnosti alebo škodlivosti, najmä pokiaľ išlo o deti.

08.07.2021 20:00
debata (33)

Kým v 20. storočí to odborne posudzovala lekárska veda, v súčasnosti sa neraz zdá, že do problematiky hlbšie vidia stúpenkyne (a stúpenci) rôznych alternatívnych diplomov. Preto sa dá očakávať, že s treťou vlnou pandémie COVID-19 nás očakáva aj ďalšia a ešte intenzívnejšia vlna antivaxerských vzbúr. Ide totiž – o deti.

Detí sa dosiaľ očkovanie netýkalo, pretože počas prvej aj druhej vlny pandémia vážne postihovala najmä dospelých ľudí. Ani kritická situácia v nemocniciach či úmrtia veľmi neprispeli k dôvere dospelej populácie voči vakcinácii, a ešte menej prispeli chaotické kroky vlády a neraz vydieračská rétorika bývalého premiéra v situácii, keď mnohí prichádzali o živobytie. Odborníci však varujú, že tretia vlna sa môže týkať, naopak, predovšetkým detí, a to navyše na jeseň, keď sa rozbieha školský rok. Absencia školského vyučovania už doteraz napáchala na sociálnej a vzdelanostnej úrovni školákov dosť veľké škody, ďalšie výpadky by už boli ďaleko od „srandy“. Ako teda dosiahnuť, aby sa rodičia rozhodli dať ich zaočkovať, keď mnohí za väčšie víťazstvo považujú, ak „nedajú zarobiť“ farmaceutickej firme, než by ochránili svoje a kolektívne zdravie?

Pediatri odporúčajú verejnosti, aby im dôverovala. Upozorňujú nielen na to, že aj u detí s prekonaným ochorením a nesymptomatickým priebehom sa môže prejaviť tzv. postcovidový syndróm, ale aj na to, že detský imunitný systém nemá byť prečo podaním vakcíny preťažený. Práve naopak. Preto podľahnúť strachu z vedľajších účinkov je ako očakávať od medicíny nesmrteľnosť a nedôverovať jej, lebo v tom na celej čiare zlyháva.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #postcovidový syndróm #tretia vlna #očkovanie detí