S dlhom až do hrobu? Nie tak celkom

Z poslednej správy o finančnej stabilite z dielne Národnej banky Slovenska sme sa dozvedeli, že rastie počet ľudí, ktorí budú splácať hypotéky aj v dôchodkovom veku. Ba čo viac, v súčasnosti každý druhý úver na bývanie dostane domácnosť, v ktorej ho jeden z partnerov bude splácať na dôchodku. A dokonca každý tretí má dobu splatnosti v čase, keď obidvaja partneri už nebudú v aktívnom pracovnom veku.

11.07.2021 19:00
debata

Regulátor pripomína, že ide o relatívne nový problém, s ktorým doteraz banky nemali až tak veľa skúseností.

Na prvé počutie to znie možno hrozivo: kto by chcel ešte aj v čase, keď už nepracuje, splácať banke dlžoby? Kam sme to dostali, keď sa (najmä mladší) ľudia musia na celý život zadlžovať kvôli zabezpečeniu strechy nad hlavou?

Intuitívne to možno vzbudzuje obavy, no treba si uvedomiť celú realitu, vrátane toho, prečo k problému prichádza. Jedným z hlavných dôvodov je to, že ľudia si svoje dlhy na bývanie často refinancujú. Tým často aj zvýšia objem požičaných peňazí. S vyšším objemom ale prichádza aj väčšia splátka, s ktorou si zvyčajne ešte predĺžia dobu splácania. A tá sa pretiahne až do dôchodkového veku.

Slováci nie sú posadnutí dlhom a nesprávajú sa až tak nezodpovedne či iracionálne.

Druhý dôvod môže byť ten, že ľudia skáču bankám na reklamné slogany a vnímajú iba výšku splátky. Tak si zoberú dlh a rozložia ho na dlhšie obdobie, aby bola mesačná suma odosielaná finančnému domu čo najnižšia.

Nejde teda o dlhovú mániu len z roztopaše. Nejeden pozorovateľ by v tomto správaní videl dokonca obozretnosť – čo je zlé na tom, keď si človek rozloží splátky na menšie časti aj za cenu, že ich bude dlhšie splácať? Aspoň ich utiahne a nebude celú výplatu posielať do banky, povie si.

Keď sa k tomu prirátajú motivácie hlavne v podobe rekordne lacných hypoték (novoposkytnuté hypotéky dávajú banky v priemere už s menším ako 1-percentným úrokom a máme ich jedny z najlacnejších v eurozóne), vychádza z toho, že Slováci nie sú posadnutí dlhom a nesprávajú sa až tak nezodpovedne či iracionálne.

Upokojujúco pôsobí aj to, že dĺžka života sa predlžuje a zvyšuje sa aj časť populácie, ktorá pracuje aj po dosiahnutí dôchodkového veku. Väčšina ľudí takisto dávno nepracuje od svitu do mrku „za pásom“ a neodchádza do penzie s „ohnutým chrbtom“.

Samozrejme, situácia so sebou nesie viacero rizík. V dôchodku sa ľuďom radikálne zníži príjem a keď nemajú úspory alebo investície, každá splátka hypotéky ich bude stáť strašne veľa peňazí. Peňazí, z ktorých si mali užívať starobu. Keď si tiež uvedomíme slabú finančnú gramotnosť a mizerné skúsenosti s investovaním, riziko splácania úveru na bývanie na dôchodku neradno podceňovať.

Čo si teda máme o probléme budúcich dôchodcov s hypotékami na krku myslieť? Netreba robiť zbytočnú paniku, ale pripravovať sa na budúcnosť. A to tak, že už teraz si začneme šetriť na starobu buď sporením, alebo správnym investovaním svojich peňazí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #dôchodkový vek #akcie na hypotéky