Príde séria krachov prevádzok skôr ako Matovičov odškodňovací zákon?

Štát spravil prvý a nevyhnutný krok k tomu, aby sme tu na jeseň spolu s treťou vlnou nemali sériu bankrotov gastroprevádzok. Koalícia prisľúbila, že plošne sa už ekonomika zatvárať nebude.

28.07.2021 20:00
debata (6)

Pre podnikateľov to znamená predovšetkým to, že zákazníci sa k nim dostanú aj napriek zhoršujúcej sa epidemiologickej situácii. Tí, ktorí sú zodpovední a dali sa zaočkovať, budú mať prístup do prevádzok bez obmedzení. Nezaočkovaní si na obede či večeri budú môcť pochutnať zrejme len s negatívnym testom. A ten si zaplatia z vlastného vrecka. To sú zatiaľ návrhy, ktoré ešte môže skorigovať Mikasov úrad či rezort zdravotníctva.

Gastrosektor sa ani len nestihol spamätať z dlhého lockdownu a neadresnej pomoci, a hneď naň číhali za rohom ďalšie nepríjemnosti. Bojuje s neexistenciou zahraničných návštevníkov, odlivom svojich zamestnancov do iných sektorov či v porovnaní s okolitými krajinami vysokou DPH. Určite štát robí všetko preto, aby pomohol zdecimovanému sektoru?

Situáciu pekne ilustruje príbeh o univerzálnom odškodňovacom zákone, na ktorý podnikatelia márne čakajú. Vynárajú sa dokonca pochybnosti, či vôbec bude. Pôvodne mal zákon na starosti rezort hospodárstva pod vedením ministra Richarda Sulíka. Ten už bol vypracovaný, ale pre spor s Igorom Matovičom skončil v zásuvke. Navrhli ho trikrát a trikrát na vláde neprešiel. Aké absurdné.

Po nástupe vlády Eduarda Hegera agenda prešla pod ministerstvo financií na čele s Igorom Matovičom. Odvtedy je ticho. Matovič namiesto predstavenia jasných kontúr odškodňovacieho zákona a predstavenia efektívnych opatrení na pomoc zasiahnutým sektorom dal o sebe znovu vedieť prostredníctvom statusu na Facebooku.

Pochválil sa prvou „včeličkou“ do ramena svojou obľúbenou ruskou vakcínou Sputnik V, ktorú sám vybavil a v predklone vítal v marci na košickom letisku. Nezabudol sa posťažovať na zlý ŠUKL či médiá, ktoré vakcínu podľa neho démonizovali. Koľko prevádzok musí ešte skrachovať, aby kompetentní predstavili jasný plán, ako odškodňovať podnikateľov zasiahnutých pandémiou?

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #Ján Mikas #lockdown #gastroprevádzky