Na covid holými rukami

Je leto, čas dovoleniek, počty infikovaných sa držia nízko, úmrtia takmer žiadne, kto už by myslel na to, čo nás čaká na jeseň. Lenže po minuloročných skúsenostiach s covidom by sme mali byť obozretní a pripraviť sa na tretiu vlnu, v opačnom prípade sa zopakuje tragický scenár.

03.08.2021 20:00
debata (26)

Zatiaľ to však vyzerá tak, že vláda „podriemkava“ a ako povedal Igor Matovič „na deltu sa vrháme holými rukami“. No výborne!

Vieme, že najúčinnejším prostriedkom proti nákazlivejšiemu variantu delta je očkovanie. Vakcín je už dostatok, lenže čo z toho, keď pribúda tých, ktorí odmietajú dať sa zaočkovať?

Z aktuálneho prieskumu Ako sa máte, Slovensko? vyplýva, že približne pre pätinu respondentov je dôležitý postoj k očkovaniu u politikov, ktorí sú im blízki. No a vzhľadom na to, že ani jeden z opozičných lídrov nie je zaočkovaný, len ťažko sa dá očakávať, že ich voliči sa budú správať inak. Cieľ – 85-percentná zaočkovanosť – tak zostáva v rovine želaní.

Navyše, Slováci sa čoraz menej obávajú epidémie. Paradoxne, menej ohrození sa pritom cítia ľudia, ktorí sa neplánujú dať zaočkovať. Áno je leto, ľudia majú v tele dostatok vitamínu D, a tak pocit ohrozenia slabne.

Je úplne prirodzené, že negatívne spomienky sa ľudia snažia vytesniť. Kto by už len spomínal na lockdown? Lenže koronavírus nezmizne, a títo bezstarostní ľudkovia začnú ako prví kričať: Rata! Štát, pomôž!

Preto by im mali ísť politici príkladom, aby potom mohli unisono zvolať: dajte sa zaočkovať a prestaňte vymýšľať!

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #Covid-19