Prevencia po slovensky

Po ceste prvej triedy sa vysokou rýchlosťou rúti vozidlo. Šofér sa zrejme nevenuje riadeniu, pretože často prechádza aj do protismeru.

04.08.2021 20:00
debata

V jednej chvíli ale cesta v opačnom smere nie je prázdna a čelne sa zrazí s iným autom. Pri dramatickom zábere kamery vinník nehody preletí cez predné sklo a z ruky mu vypadne mobilný telefón. Krátky reklamný spot z Česka sa končí výstižným varovaním pre ostatných vodičov: „Nepozornosť zabíja“.

Podobné reklamy by sa už čoskoro mohli objaviť aj na slovenských obrazovkách. Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) sa totiž pustil do zmien pri balíku peňazí, ktoré štátu posielajú poisťovne z každej povinnej zmluvnej poistky (PZP). Spravuje ich ministerstvo vnútra a prevažná časť z nich putuje na policajné radary, hasičskú techniku či iné vybavenie pre záchranárov. Peniaze sa tak skôr používajú len na následky dopravných nehôd.

Pôvodná myšlienka využitia odvodu z PZP však počítala aj s inými opatreniami. Mohla by sa z neho platiť napríklad dopravná výchova, detské dopravné ihriská, svetelné značenie či reklamná kampaň. Slovenská legislatíva totiž ráta aj s financovaním prevencie nehôd. Vedenie štátu si ju ale vysvetľuje po svojom. Skôr ako na lepšiu pripravenosť vodičov sa ľudia z poistky skladajú na meranie rýchlosti, vybavenie pre dopravných policajtov a ich vyšetrovanie.

Po zmenách pritom volajú poisťovne a odborníci už roky. Matovič si po príklad, ako by sa to mohlo zmeniť, nemusí ísť ani ďaleko. Podobný a dokonca nižší odvod majú aj v susednom Česku. Na rozhodovaní o rozdelení týchto peňazí sa okrem štátu podieľajú aj poisťovne. Najväčší diel síce dostávajú záchranári a polícia, no takmer 20 percent peňazí ide aj na projekty, ktoré šoférov vzdelávajú. Strašenie pokutami za rýchlosť totiž nemôže byť jediná prevencia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #povinné zmluvné poistenie #minister financií