Krajniakove politické skúšky

Keď sa v roku 2013 vláda Roberta Fica rozhodla urobiť v druhom pilieri „poriadok”, odborníci si ťukali na čelo. Úspory sa vtedy presunuli do takzvaných garantovaných fondov, pretože podľa Fica si ľudia zaslúžia „istoty”. Akosi im však zabudol povedať, že viac ako mať peniaze v dlhopisoch sa im oplatí pchať ich doma do ponožky. Výnosy v nich totiž spravidla nedokážu predbehnúť ani infláciu. A keď ju už predbehnú, zisk zhltnú poplatky.

08.08.2021 19:00
debata (4)

Odvtedy už ubehlo osem rokov a z malého problému sa stal pomerne veľký. Drvivá väčšina sporiteľov má peniaze stále v garantovaných fondoch. Prichádzajú o stovky až tisícky eur napriek tomu, že by nemali a nemuseli. Zmeniť by to chcel minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Ten už v predbežnej informácii k návrhu zákona prezradil, že chce dostať ľudí späť do „správnych” fondov. Teda hlavne tých sporiteľov, ktorí to nespravili po Ficovom zásahu v roku 2013.

Drvivá väčšina sporiteľov má peniaze stále v garantovaných fondoch. Prichádzajú o stovky až tisícky eur napriek tomu, že by nemali a nemuseli. Zmeniť by to chcel minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Väčšina ľudí, ktorí odvtedy so svojím sporením v druhom pilieri nič neurobili, má totiž nízky vek aj dosť času do dôchodku na to, aby peniaze posielali do negarantovaných fondov. Tie zarábajú aj desať percent ročne. Riziko prepadu je tam síce vyššie, ale sporenie na penziu je jednoducho beh na dlhú trať. To, čo v istom období stratia, sa spravidla vráti. Koniec koncov brzdu zatiahne aj štát. Desať rokov pred penziou sa úspory presúvajú do garantovaných fondov.

Krajniaka tak čakajú ešte v tomto roku dve politické skúšky. Prvou z nich bude presun veľkého objemu úspor do správnych fondov. Ponúka sa mu niekoľko možností, no každá bude politicky nepopulárna. Do negarantovaných fondov môže ľuďom posielať len nové príspevky. Toto riešenie by ale problém vyriešilo až o niekoľko rokov. Druhou možnosťou je masívny presun úspor, ktoré v druhom pilieri už ležia. Buď po menších častiach, alebo jednoducho naraz.

Keďže ide o súkromné peniaze budúcich dôchodcov, je to veľmi citlivá záležitosť. Nehovoriac o tom, že v nesprávnych fondoch leží v podstate niekoľko miliárd eur. Proti ministrovi práce tak bude stáť veľká nevôľa ľudí, ktorých časť k aktivite a nesúhlasu môže vyburcovať hlavne opozícia. Bolo by totiž veľkým prekvapením, keby to oponenti vlády a ministra práce neurobili. Iste, na presun úspor by mohol Krajniak ľudí aj vyzvať, no efekt by bol zrejme veľmi nízky.

Druhou Krajniakovou skúškou bude jeho sebazaprenie. Sám niekoľkokrát priznal, že nie je veľkým fanúšikom druhého piliera. Na jeho škodu však doň vstúpilo už 1,6 milióna voličov. Tým bude musieť povedať pravdu o tom, že Ficov presun bola chyba, urobiť v druhom pilieri dobrú reguláciu a napraviť ďalšie škody, ktoré v ňom jeho politickí predchodcovia napáchali. Populizmus je totiž veľmi jednoduchý. Horšie je robiť nepopulárne, ale pre ľudí ekonomicky dobré rozhodnutia.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodková reforma