Úbohý krok Poľska

Keď politici tvrdia, že médiá v rukách zahraničných vlastníkov narúšajú verejnú debatu a neslúžia záujmom štátu, zmýšľaním patria do nedemokratického režimu. Bohužiaľ, tento názor vychádza z hláv vládnucich predstaviteľov v Poľsku.

11.08.2021 20:00
debata (62)

Varšava o sebe dlhé roky vyhlasuje, že je najvernejší spojenec Washingtonu v strednej Európe, a podľa niektorých poľských politikov dokonca v celej. V USA tomu už nemôže veriť nikto so zdravým rozumom. O úrovni medzištátnych vzťahov vypovedajú nielen spoločné geopolitické záujmy. Ich súčasťou je aj ochrana zahraničných investícií.

Poľská vládnuca väčšina sa rozhodla presadiť návrh zákona, ktorý vedie k tomu, že spoločnosť Discovery (zahraničná firma z USA) nesmie v Poľsku vlastniť svoju nezávislú televíznu stanicu TVN. Jej kúpa patrí medzi najväčšie americké investície do poľského biznisu. Politici vo Washingtone – či sú to demokrati, alebo republikáni – sú veľmi citliví na to, keď niekto ohrozuje podnikanie amerických firiem kdekoľvek vo svete. Členovia Kongresu USA varovali Poľsko, že ak návrh zákona prejde v parlamente, môže to mať zlý dosah nielen na biznis, ale aj na oblasť obrany.

Posadnutosť poľskej vládnucej väčšiny potláčaním slobody prejavu je až taká, že si zrejme nepripúšťa riziko, že Američania by na revanš mohli presunúť svojich vojakov z Poľska na juhovýchodné krídlo NATO, konkrétne do Rumunska. Je to najkrajnejšia možnosť odplaty, a i keby k nej neprišlo, Varšava už istotne nemôže o sebe hovoriť, že je najzodpovednejší európsky spojenec Washingtonu.

Mimochodom, tragikomicky vyznieva, že Poľsko seba pasuje v Európe aj za najväčšieho advokáta demokratickej opozície v Bielorusku, ale pritom proti slobode médií zasahuje spôsobom, ktorému by určite zatlieskal aj diktátor Alexandr Lukašenko.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #bielorusko #Discovery