Prvá časť lotérie: Pomáhali sme alebo motivovali k očkovaniu?

Hneď prvá časť národnej hry o stotisíc eur ukázala, ako Slovensko nezvládlo pandémiu.

15.08.2021 21:57
debata (88)

Nielen tým, že pravidlá, podľa ktorých sa žrebuje a posúva 100-tisíc eur, sú nejasné a zložité. Moderátori sa nepredstavujú vyžrebovaným rovnako – možno sa muž z Ružindola, ktorý vraj položil sám, zľakol kriku, ktorý počul. Namiesto toho, aby sa moderátori kultivovane predstavili a povedali, o čo ide.

Minister financií Matovič, ktorý má na svedomí tento výmysel, si nemôže ani len urobiť zásluhu, že sa pomohlo piatim ľuďom. Pomohlo sa jednému.

Ďalší nesledoval televízne vysielanie a nevedel heslo. Lebo nie všetci môžu a chcú sledovať v nedeľu večer televízne vysielanie. A žena, ktorá mala na dosah štyristotisíc, reláciu síce kukala, ale cez internet. A tak nestihla heslo ani vidieť, ani povedať. A peniaze, ktoré by jej mohli susedia závidieť, pošlo ta het. Do druhého kola.

Dramaturgovia sa snažili vyskladať zaujímavý program. Kultúra strihnutá osobnosťami, ktoré mali národ presvedčiť, aby sa nechal zaočkovať. Medzitým príbehy ľudí, ktorých pandémia bytostne poznačila.

smútok - tragédia - problém - rodina - žena - sklamanie Čítajte viac NÁZOR: Matovičova lotéria, kolo prvé - fiasko v priamom prenose

Dcéra ženy, ktorá podľahla vírusu. Aby prekonala túto zbytočnú stratu, sama so sestrou založili podpornú skupinu pre ľudí, ktorým COVID-19 niekoho vzal. A teraz sa snažia sadiť lipy ako symbol a pamiatku. Lipa dáva dych, ale vírus ho berie. Lebo tento štát sa nevie zatiaľ vyrovnať s tisíckami obetí. Ale vlastne, ani nemá snahu…

igor matovič, očkovanie Čítajte viac ANKETA: Očkovacia lotéria o tisícky eur štartuje. Ako ju hodnotia ľudia z marketingu a kreatívci?

Mladá žena, ktorá navštevovala rodiny v karanténe a vyčítala si, že chorobu zavliekla domov. Lebo tento štát zakázal, aby chorí chodili k lekárovi. Lebo tento štát až po roku povedal, ako sa vôbec majú ľudia liečiť v domácom prostredí.

Pravidlá komplikované a hlúpo zložité. Nevyjasnené.

20200716 rtvs 003714948 Čítajte viac RTVS o očkovacej lotérii: Nepôjde len o zábavnú šou. Televízia dostane dotáciu 1,8 milióna eur

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO), ktorý má na svedomí tento výmysel, si nemôže ani len urobiť zásluhu, že sa pomohlo piatim ľuďom. Pomohlo sa jednému. Zvyšok peňazí ide do druhého kola.

Moderátori boli miestami trápni, ale to ani nebola ich chyba. Chyba bola, že sme sa nedozvedeli, či je cieľom odmeniť niekoho, kto sa dal zaočkovať, alebo niekomu pomôcť. Želajme si, aby lotéria, hoc je to hlúpy výmysel, niekoho predsa len motivovala k očkovaniu. Nie preto, že má šancu vyhrať stotisíc eur. Ale preto, že je schopný a ochotný postaviť sa vírusu. Lebo nechce, aby jeho blízki potrebovali pomoc a podporu ľudí, ktorým už niekto zomrel počas pandémie. Lebo sa nechce cítiť bezmocní a bez pomoci. Lebo si chce jednoducho užívať život.

© Autorské práva vyhradené

88 debata chyba
Viac na túto tému: #lotéria #očkovanie #koronavírus