Všetci proti jednému

Neznáme dosahy na rodinu. Diskriminačné nastavenie. Diera vo verejnom rozpočte. Neprimerané zdanenie bohatších. To sú najčastejšie výhrady k veľkej dôchodkovej reforme z dielne ministra práce Milana Krajniaka.

18.08.2021 20:00
debata

Kto má tieto výhrady? Poďme postupne. Koaliční partneri Sloboda a Solidarita a Za ľudí. Opozícia Smer aj Hlas. Ďalej odborníci ako Národná banka Slovenska, nezávislí ekonómovia a analytici. To by hádam aj stačilo.

Najväčším tŕňom v oku kritikov je v rámci celej reformy rodičovský bonus. Ten zjednodušene hovorí o tom, že čím viac detí budú rodičia mať, tým viac im môžu ich potomkovia prispieť na dôchodok. Jeho skrytým motívom je motivovať ľudí, aby mali viac detí. Viac detí totiž rovná sa vyššia penzia. Samozrejme, takto otvorene o tom krajniakovci nehovoria. Tento výmysel bude stáť štátnu kasu pol miliardy ročne.

Kritikom prekáža aj zrušenie stropu pre odvody pre najviac zarábajúcich asi 50-tisíc zamestnancov. Odvodmi najbohatších ľudí chcel rezort práce kompenzovať výpadok spôsobený práve rodičovským bonusom.

Proti Milanovi Krajniakovi sa tak zdvihla mohutná vlna odporu. Už raz pritom minister cúvol, keď dôchodkovú reformu prestal pretláčať do ústavy. Cúvne aj pri niečom inom? To je otázne. Kľúčové bude, ako s k navrhovaným zmenám postaví najväčšia vládna strana OĽaNO. Zatiaľ vieme len toľko, že premiér Heger už ľuďom nechce sľubovať „holuby na streche“.

V niečom je možno príbeh o dôchodkovej reforme symbolický pre túto koalíciu. Asi neexistuje téma, v ktorej by sa všetci zhodli. Alebo aspoň za zatvorenými dverami diskutovali a snažili sa dohodnúť. Namiesto známeho hesla z filmu o francúzskych mušketieroch „všetci za jedného“ tak sledujeme v priamom prenose dej, kde sú často „všetci proti jednému.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodková reforma #Milan Krajniak