Dobré a zlé ploty?

Keď sa Litva a najnovšie aj Poľsko rozhodli na svojich hraniciach s Bieloruskom postaviť plot, nik z oficiálnych predstaviteľov EÚ neprotestoval. Naopak, Manfred Weber, šéf ľudovcov v Európskom parlamente, pre portál Politico povedal: „Od Európskej komisie očakávame úplnú a nepodmienenú pomoc Litve pri posilňovaní ochrany hraníc.“

26.08.2021 20:00
debata (5)

Keď to isté pred pár rokmi urobil Viktor Orbán na južnej hranici Maďarska, bol okamžite oheň na streche. Európa by si mala ujasniť, že neexistujú zlé a dobré ploty, len také, ktoré nás chránia.

Svoje o tom vedia obyvatelia Izraela, kde masívny betónový plot oddeľujúci židovský štát od Západného brehu zachránil stovky ľudských životov. Po jeho výstavbe klesol počet samovražedných atentátov takmer desaťnásobne. Aj preto ho, napriek výhradám Palestíny a ľudskoprávnych organizácií, podporuje zhruba 80% Izraelčanov.

Obdobná situácia je aj vo dvoch španielskych enklávach Ceuta a Melilla, ktoré od zvyšku afrického kontinentu oddeľujú obrovské ploty. Ak by tam neboli, utečencov by na ceste do EÚ nič nezastavilo.

Brániť vonkajšiu schengenskú hranicu EÚ je povinnosťou každej členskej krajiny. Ak by sme na túto povinnosť rezignovali, museli by sme sa vrátiť ku kontrolám medzi jednotlivými štátmi a voľný pohyb osôb v rámci únie by bol definitívne minulosťou.

Zo strany politikov by bolo férové, keby si konečne priznali, že ploty síce nie sú pekné, no plnia svoju funkciu. Len takéto bariéry dokážu zastaviť respektíve spomaliť prílev migrantov na starý kontinent. Je preto nanajvýš pokrytecké, keď kritizujeme len jedných za to, čo robia aj iní.

Prestaňme už konečne klamať sami seba, že do Európy môže prísť každý. Nie, nemôžeme prijať všetkých 30 miliónov Afgancov a už vonkoncom nie každého jedného migranta z Afriky. No nezabúdajme, že je našou povinnosťou pomôcť teraz tým, ktorí nám pomáhali v Afganistane.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #hranice #bielorusko #Litva #schengenská hranica #ploty