Obyčajní (za)ľudia?

Ustane koaličná búrka v pohári vody? Rozpad poslaneckého klubu strany Za ľudí a prechod skupiny okolo Márie Kolíkovej do klubu SaS istotne vyrušuje ministra financií Igora Matoviča. Pravdepodobne však ostaneme svedkami len jeho štekotu.

12.09.2021 20:00
debata (6)

V ťažení proti Márii Kolíkovej ostal spomedzi kľúčových hráčov zrejme sám. Predseda parlamentu Boris Kollár totiž v nedeľnej relácii uviedol, že pripúšťa otvorenie koaličnej zmluvy a trojkoalíciu. Rokovať o tom by mali na koaličnej rade, ktorú kvôli návšteve pápeža presunuli. Koalícia má tak nabehnuté na pragmatické rozhodnutie.

No hladký priebeh preformátovania na trojlístok môže zamotať tragikomik Igor Matovič. Inscenácie drám a hľadanie príležitostí na uronenie slzičky sú jeho živlom. Stále nás preto môže prekvapiť nečakanou zápletkou.

Okrem trpkej pachute z posilnenia vplyvu Richarda Sulíka však môže Matovič rozpadom strany Za ľudí získať aj posily. Štyria zvyšní poslanci Veroniky Remišovej môžu o poslaneckom klube len snívať, a preto by zrejme radi posilnili svoj vplyv vstupom napríklad do klubu OĽaNO.

Potápajúcu sa loď (Za ľudí) Remišovej podporovatelia opustiť iste neplánujú. Príspevok zo štátnej kasy je štedrý. Navyše podľa ich stanov členstvo v strane zaniká prechodom do iného poslaneckého klubu. Integrácia do OĽaNO by sa tak musela uskutočniť na úrovni celej strany.

O povolebných koalíciách však (našťastie pre Veroniku) rozhoduje predsedníctvo, a nie snem, ako je to v štandardných stranách zvykom. Preto jej nehrozí, že by v strane prebehla významná vnútrostranícka diskusia na sneme, ktorého uskutočneniu sa Remišová celý čas úspešne stránila.

Slovensko čaká náročná jeseň a zima. Bolo by preto celkom vítané, ak by sme neboli svedkami ďalšej frustrujúcej hry o tróny, ktorá by prehlušovala podstatnejšie problémy. Repete jarného chaosu si už dovoliť nemôžeme.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #Veronika Remišová #Za ľudí