Robte s tým niečo!

Pozná ju hádam každý, kto má nad päťdesiat rokov. A možno ju aj využil. Reč je o mladomanželskej pôžičke z čias socializmu. Mnohým mladým vtedy pomohla zariadiť si vlastné bývanie a založiť si rodinu s deťmi. Iných úverov príliš nebolo a požičané sumy vrátane tých odpustených za deti veľmi pomohli.

30.09.2021 20:00
debata (5)

Doba sa však zmenila. Dnes na trhu dominujú súkromné banky a hypotéky. Mladomanželská pôžička od Štátneho fondu rozvoja bývania síce stále existuje, ale láka iba minimum ľudí. A to je ešte mierne hodnotenie. Do konca septembra, čo je konečný termín podávania prihlášok, o ňu požiadalo iba dvanásť párov. Zle nastavené podmienky, chabé vedomosti o jej možnostiach a lacné úvery od bánk ju úplne vytlačili zo záujmu verejnosti.

Úmysel podporovať mladé rodiny s deťmi deklarujú všetky strany naprieč politickým spektrom. Áno, iba deklarujú. A nič s tým nerobia. Teda v Sme rodina by nesúhlasili, keďže rozbiehajú výstavbu tisícok nájomných bytov. No zatiaľ iba rozbiehajú…

Pritom je veľká škoda, že mladomanželská pôžička iba takto „zakapáva“. Keby sa nastavili lepšie parametre – vyššia požičaná suma, menej byrokracie – mohol by sa z nej stať keď už nie pilier prorodinnej politiky, tak aspoň jej zmysluplný doplnok.

Aspoň by tým štát vyslal signál, že mu na mladých rodinách naozaj záleží. No v čase zhoršujúcej sa dostupnosti vlastného bývania a vysokých cien nehnuteľností iba vysielať signál nestačí. Treba s tým aj niečo robiť.

Ak sa nepodarí rozbehnúť ani projekt nájomných bytov, ani zlepšiť nastavenie pôžičiek pre mladých od Štátneho fondu rozvoja bývania, tak štát si zaslúži oprávnenú kritiku. Pritom keby rozbehol zmysluplnú podporu bývania pre mladé rodiny, veľmi by zlepšil svoju pošramotenú reputáciu v očiach ľudí. Tak teda, páni politici a panie političky, robte s tým niečo!

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠFRB #mladomanželská pôžička