Vakcína je sloboda?

Stále máme chuť, Pomoc pre gastro či 10 pre gastro. To sú iniciatívy, ktoré iba nedávno stvorila pandémia. Teda, aby sme boli presní, nie pandémia, ale štát. A to tak, že im nariadil, aby zavreli prevádzky a následne ich nechal „na holičkách“.

28.10.2021 20:00
debata (46)

Vláda by sa asi bránila, že im poslala peniaze počas prvej a druhej vlny – to je pravda. No podnikatelia a firmy, ktoré v biznise fungujú, by tiež oponovali – peňazí bolo málo.

Je tu však tretia vlna a slovenské okresy tmavnú. Od budúceho pondelka ich bude až 24 čiernych. V daných okresoch reštaurácie a hotely prakticky nebudú môcť fungovať. A preto kričia opäť: Chceme zníženú dépeháčku a pre zaočkovaných normálne fungovanie. Dlhé mesiace pritom počúvali, že vakcína je sloboda. A teraz, keď má prísť sloboda na rad, dostanú akurát tak stop.

Zrejme jediný, kto gastrosektor počúva, je minister hospodárstva Richard Sulík. Firmám v čiernych okresoch navrhuje uhrádzať nájmy a takisto im chce umožniť normálne prevádzkovať reštaurácie, kde sú pracovníci aj hostia plne zaočkovaní. Ibaže od chcenia po realitu je dlhá cesta. Hlavne, keď ste v koalícii s financmajstrom Igorom Matovičom, ktorý sa stavia do pozície fiškálneho jastraba, a s Borisom Kollárom, ktorý je zase nevyspytateľný.

O nižšej DPH sa dá diskutovať, ale túto debatu nateraz ponechajme bokom. Oveľa logickejšie je povoliť prevádzkam, kde sú všetci zaočkovaní, normálne fungovať ďalej. Právom sa cítia oklamaní. Vládni predstavitelia im predsa dookola opakovali, že dať sa zaočkovať je nevyhnutné, aby sa život vrátil do normálu.

Dá sa očakávať, že čiernych okresov bude pribúdať a hlas prevádzkarov bude silnieť. Dorazí potom volanie o pomoc do uší vládnych predstaviteľov? To je otázka.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #pomoc pre gastro #čierne okresy