Mrazivá premena obra: Nekonečný apetít Facebooku po našom súkromí.

Budúcnosť klope na dvere. A nevyzerá ružovo. Spoločnosť Facebook sa zmenila na Meta. Na prvý pohľad nepodstatná kozmetická úprava značky predstavuje zásadný zlom v identite spoločnosti.

02.11.2021 20:00
debata (6)

Meta má reprezentovať „technologickú revolúciu prechodu od 2D obrazoviek smerom k pohltivej rozšírenej a virtuálnej realite.“ V skratke – od večierkov so známymi až po prácu – všetko budeme môcť absolvovať z pohodlia obývačky a v 3D.

Platforma by mala uzrieť svetlo sveta o 10 až 15 rokov. Zmena značky tak skôr sleduje odpútanie pozornosti od nekončiacich sa škandálov Facebooku. Je však otázne, do akej miery sa to Zuckerbergovej korporácii bude dariť. Zo skúseností a interných dokumentov, ktoré zverejnila bývalá zamestnankyňa Frances Haugenová, totiž jasne vyplýva, že Facebook škodí spoločnostiam, zarába na nenávisti a ubližuje deťom. Nehovoriac o masívnych únikoch osobných údajov. Po novom budeme tieto plody zasievať vo virtuálnej realite, zanechávajúc ešte intenzívnejšiu digitálnu stopu. Prelomové.

Z budúcnosti zľahka behá mráz po chrbte. Scenár diela „Ready Player One“ sa pozvoľna približuje k realite: klimatickou krízou zmietaný a neobývateľný svet prikuje ľudí do kresiel – jediný kontakt s okolím prebieha vo virtuálnom svete Oasis. Protagonisti príbehu sa usilujú o záchranu Oasisu pred megakorporáciou, ktorá baží po jeho ovládnutí a profite z masy reklám. Vo fikcii predišli katastrofe – nás rozprávkový koniec nečaká. Ako asi tak bude vyzerať „metavesmír“, ak jeho otcom nebude dobromyseľný filantrop, ale technologický gigant, ktorý už dnes profituje z našich slabostí?

Svet čaká biotechnologická revolúcia. Rozdiely medzi on-line a off-line svetom – medzi technológiou a biológiou – sa budú väčšmi zotierať. Prehlbujúca sa ekonomická priepasť medzi bohatými a chudobnými sa pretaví aj v biologických rozdieloch umožnených technológiou a genetickou úpravou. To ešte len bude kriku o delení ľudí na dve kategórie…

Prekrásny nový svet budúcnosti. Meta sa naň pripravuje. A my?

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #méta #frances haugen