Sabotér Matovič

Hoci vláda deklarovala, že má záujem presadiť viacero kľúčových reforiem, situácia medzi štyrmi vládnymi stranami sa „zauzlila“. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že vinu na blokovaní reforiem nesie len Boris Kollár. V skutočnosti však vinníka treba hľadať aj inde.

04.11.2021 19:00
debata (22)

Igor Matovič síce vyhlásil, že chce rozťať gordický uzol a „každý minister, ktorému sa nepodarí presadiť svoju reformu, by sa mal zamyslieť nad svojimi schopnosťami. Keď sa na konci vyhodnotí, že to bolo na základe jeho neschopnosti komunikovať, tak by mal odísť“.

V skutočnosti, ak by mu naozaj veľmi záležalo na reforme justície, školstva a zdravotníctva, tak by sa o ne dávno zasadil celou svojou váhou lídra najsilnejšej strany. Od svojho zosadenia z premiérskeho „trónu“ sa však správa ako ohrdnutý milenec. O niektorých svojich kolegoch z vlády sa vyjadruje, akoby ani nebol súčasťou koalície, ale stále dral opozičné lavice (napríklad Kolíková nemá jeho „dôveru dlhodobo“). Najviac mu v žalúdku zjavne leží minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Napriek tomu, že je to ich vlastný nominant, správa sa voči nemu ako k cudziemu elementu. A jeho hláška, že Lengvarský je horší minister zdravotníctva ako Marek Krajčí, je prejavom absolútnej straty súdnosti.

Nemožno sa preto čudovať, že táto reforma, hoci ide v podstate len o oprášenú verziu toho, čo tu pred dvomi rokmi predložila ministerka Kalavská, stále viazne. Igor Matovič sa v podstate správa ako Robert Fico – torpéduje snahu vlastného ministra.

Žolíka v rukách má Igor Matovič, ktorý má v klube OĽaNO 51 poslancov. On si však nenápadne hrá vlastnú hru, ktorá by sa dala nazvať Matovičove mimikry – pod maskou reformátora sa skrýva sabotér.

Ľahko si môžeme domyslieť, prečo to robí. Reforma, pri ktorej niečo ľudom zoberieme, nie je veľmi populárna (a to i napriek tomu, že v konečnom dôsledku sa situácia zlepší). A Matovič ako skúsený populista vie, podobne ako Kollár, že týmto krokom žiadne politické body u voličov nezíska.

Napokon, tieňový minister zdravotníctva OĽaNO Marek Krajčí ešte pred voľbami v novembri 2019 sľuboval stavanie nových nemocníc a nie rušenie tých existujúcich. Keď človek číta jeho sľuby, že „urgentne postavíme Rázsochy, chceli by sme ich mať do štyroch rokov hotové. Chceli by sme rozostavať ďalších osem lokálnych nemocníc. Za štyri roky by mali byť dve dokončené, dve pred dokončením a štyri rozplánované,“ tak sa musí iba smiať.

Politik, ktorý ľudom nasľuboval takéto donebavolajúce nezmysly, nemôže teraz pred nich predstúpiť a povedať: „Prepáčte, my tie nemocnice nejdeme stavať, lebo najskôr musíme rušiť lôžka.“

Rozdiel medzi ním a Kollárom je len v tom, že šéf Sme rodina sa na nič nehrá – na verejnosti vehementne brojí proti reformám, lebo vie, že jeho preferencie tým iba stúpnu. Zároveň si je vedomý, že jeho výtlak je len 17 poslancov, bez ktorých by koalícia mohla pokojne reformy presadiť. Keby chcela…

Žolíka v rukách má Igor Matovič, ktorý má v klube OĽaNO 51 poslancov. On si však nenápadne hrá vlastnú hru, ktorá by sa dala nazvať Matovičove mimikry – pod maskou reformátora sa skrýva sabotér.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #reformy #Igor Matovič #Boris Kollár #populizmus