Nevidím zlo, nepočujem zlo

Pocit, že toto sme už zažili, začína byť čoraz naliehavejší. Pandemická situácia sa podobne ako pred rokom prudko zhoršuje, no vláda nemá zjavne vnútornú silu, aby rázne zasiahla. Nechce byť za „zlého“. Navrhované zmeny sú len kozmetické. Mnoho ľudí tak opäť bude umierať úplne zbytočne.

09.11.2021 19:00
debata (76)

To, že po novom očkovaní a ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, budú môcť v čiernych okresoch navštevovať reštaurácie či ubytovacie zariadenia, je síce ústretové gesto voči tým, ktorí sa správajú zodpovedne, no podstatu problému to nijako nerieši.

Viaceré nemocnice sú na pokraji kolapsu a ak sa budú štatistiky zhoršovať, hrozí, že nebudú stačiť ich kapacity. Nejde len o enormný nárast infikovaných, no v prípade, že sa nakazia aj zdravotníci, nebude mať kto liečiť covidových pacientov.

Preto prvým krokom, ktorý by vláda mala bez otáľania zaviesť, je povinné očkovanie zdravotníkov a lekárov, aby sa minimalizovalo riziko výpadku zamestnancov týchto kľúčových zložiek.

Prípad banskobystrickej lekárky, ktorá nemiestne žartovala o covide, znevažovala očkovanie a napokon vírusu podľahla, by mal byť mementom. Žiaľ, nebola jediná. Je to neuveriteľné, ale tí, ktorí by mali byť „poslami vedy a rozumu“, šíria často nezmysly o očkovaní. Povinné očkovanie zdravotníckeho personálu je len prvým razantnejším krokom v boji s pandémiou, po ktorom by mali nasledovať ďalšie. Vláda by mala zvážiť, či by sa toto opatrenie nemalo uplatniť aj v iných vybraných profesiách. Napokon, neboli by sme prvou krajinou, kde k takýmto prísnym opatreniam pristúpili.

Pocit, že toto sme už zažili, začína byť čoraz naliehavejší. Pandemická situácia sa podobne ako pred rokom prudko zhoršuje, no vláda nemá zjavne vnútornú silu, aby rázne zasiahla. Nechce byť za „zlého“. Navrhované zmeny sú len kozmetické. Mnoho ľudí tak opäť bude umierať úplne zbytočne.

V Taliansku sú od 15. októbra povinné Covid passy na všetkých pracoviskách. V Rakúsku môžu od pondelka navštevovať reštaurácie, hotely a kultúrne podujatia iba plne zaočkovaní ľudia proti COVID-19 alebo tí, ktorí covid prekonali. Nestačí sa preukázať len negatívnym testom.

Denník Washington Post priniesol v pondelok šokujúcu správu, že všetci tí, ktorí sa v Singapure nedajú zaočkovať, už nedostanú bezplatnú liečbu na COVID-19. Pritom v krajine je 85 percent ľudí plne zaočkovaných a tretiu dávku dostalo 18 percent! Niekomu sa môže zdať takýto prístup drsný, ale v Ázii si veľmi dobre uvedomujú, že verejné blaho je viac ako individuálne (nezodpovedné) rozhodnutie jednotlivca. „V súčasnosti tvoria nezaočkované osoby značnú väčšinu tých, ktorí vyžadujú intenzívnu liečebnú starostlivosť a neúmerne prispievajú k zaťaženiu zdrojov našej zdravotnej starostlivosti,“ uviedlo v pondelok tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Situácia na Slovensku je oveľa horšia, a preto by aj opatrenia mali byť tomu adekvátne. Vláda sa už nemôže ďalej tváriť, že nevidí zlo a nepočuje zlo. Ministri nie sú slepí ani hluchí, len zbabelí postaviť sa zoči-voči pravde. Ich ďalšia nečinnosť bude mať fatálne dôsledky. Koľko ľudí musí ešte umrieť? Tých 13 314 nie je dosť?

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #očkovanie proti covidu