Sladké hry odhalených noštekov

Keď sa človek zahľadí na mapu Covid automatu, môže sa mu zdať, že Slovensko sa rozhodlo radikálne zmeniť farby štátnosti, pričom v nich výrazne dominuje čierna a bordová.

12.11.2021 20:00
debata (40)

Aj napriek katastrofickej pandemickej situácii a rastúcemu počtu infikovaných a zomretých ostáva hranica dvojnásobne zaočkovaných spoľahlivo zafixovaná nevysoko nad 40 percentami. Novinkou je, že parlament v piatok schválil legislatívne zmeny v súvislosti s treťou vlnou COVID-19. V praxi to znamená, že zamestnanci budú musieť v zamestnaní fungovať v režime OTP.

Túto skratku už na Slovensku pozná každý – očkovaný, testovaný, prekonaný (covid). Súdiac podľa divadla, ktoré schváleniu zákona predchádzalo, by sa zdalo, že ide o superprísne opatrenie, ktoré prinúti dať sa zaočkovať nedôverčivý a dezorientovaný národ, ktorý neraz nereaguje dokonca ani na to, že na druhý svet mu odchádzajú príbuzní a nemocnice kolabujú. V skutočnosti však opatrenie výrazne pokrivkáva za opatreniami v iných krajinách – napríklad v susednom Rakúsku – kde sa pri vstupe do zamestnania alebo do rôznych uzatvorených prevádzok uplatňuje len zásadné O, bez príveskov.

Vládne vajatanie nie je bez príčiny. Neschopnosť krízového manažmentu hneď od prepuknutia pandémie znásobila nedôveru obyvateľstva voči vláde a inštitúciám ako takým, neraz až do iracionálnej úrovne, kde sa ľudia jednoducho rozhodnú za každú cenu trucovať. Práve tento truc je vodou na mlyn opozičným poslancom, ktorí v parlamente predvádzajú „covidové pašie“ v plynových maskách či s odhalenými „noštekmi“.

Robert Fico vyhlasuje, že vláda a prezidentka vyhlásili vojnu, ktorá povedie k ešte väčšej agresivite. V skutočnosti túto vojnu výdatne a účelovo živia. V opačnom prípade by medzi vládou a opozíciou už dávno ohľadom protipandemických postupov existoval spoločný konsenzus. Krajiny s vysokou mierou zaočkovanosti za to vďačia práve vedomiu o spoločnej zodpovednosti za zdravie obyvateľstva.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Covid automat #očkovanie proti covidu #OTP