Prišlo už aj na autá

Po potravinách, energiách a stavebných materiáloch tu máme ďalší objekt zdražovania. Sú ním automobily.

08.12.2021 20:00
debata (5)

Akoby nestačilo, že za jeden liter benzínu platíme už vyše eura a päťdesiatich centov. Napríklad obľúbená nová Škoda Octavia tento rok zdražela o viac ako tisíc eur. Či ide o úplne nové, alebo už ojazdené autá, žiadnym sa nevyhli zákonitosti modernej ekonomiky. Chýbajú čipy, komponenty, mešká výroba. Áut je preto málo a záujem ľudí stále trvá. Čo hovoria zákony ekonomiky, keď je vysoký dopyt a nízka ponuka? Správne, cena stúpa.

A deje sa tak i v tomto prípade. Netreba však hádzať všetku vinu iba na medzinárodné trhy. Všetci chceme dýchať čistejší vzduch a šoférovať bezpečnejšie vozidlá. Ak má auto vypúšťať menej škodlivých plynov, musí mať efektívnu technológiu. A tá niečo stojí. V konečnom dôsledku sa premieta do koncovej ceny pre nových majiteľov áut.

Ďalším dôvodom zdražovania je luxusnejšia výbava. Automobilky neustále inovujú a zavádzajú do výbavy nové prvky. Dávno sú preč časy, keď bola klíma nadštandard. Dnes to už neplatí. Napríklad kamera snímajúca prostredie, keď cúvate, tiež niečo stojí. Nezabúdajme ani na to, že za rok príde v Európskej únii o život 25-tisíc ľudí pre dopravné nehody. Zákonite sa preto vyvíja tlak na bezpečnosť pri jazde. A hádajte čo. Aj to niečo stojí.

A tak tu máme celú zmes faktorov, ktoré z peňaženiek vyťahujú eurá navyše. Aby sme boli korektní, dnes si človek dopraje také vyspelé a dostupné auto, o akých mohli ľudia pred desiatimi rokmi iba snívať. Nehovoriac o situácii spred dvadsiatich rokov. V každom prípade, pandemické efekty spôsobili, že zdražovanie všetkého možného ešte budeme musieť chvíľu vydržať.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pandémia #ekologická doprava #zdražovanie áut