S Kollárom aj bez neho

Správanie Borisa Kollára a Sme rodina sa už istý čas nedá nazvať inak ako schizofrenické. Hoci hnutie je súčasťou vládnej koalície, jeho poslanci nemajú problém v parlamente hlasovať proti vládnym návrhom. Za normálnych okolností by niečo také bolo nepredstaviteľné. V tejto vláde však stále prvé husle hrá nevyspytateľný šéf OĽaNO, a tak je možné všetko.

16.12.2021 19:00
debata (5)

Hoci čisto matematicky vzaté, koalícii 17 poslancov Sme rodina nechýba, čo sa ukázalo aj pri poslednom hlasovaní, je otázne, dokedy môže vládny štvorlístok takto fungovať.

To, že to neruší Igora Matoviča, ktorý sa dokonca Kollára zastáva, neprekvapí. Je evidentné, že už dlhšiu dobu medzi nimi panuje neobvyklý súzvuk. Svojím netradičným poňatím politiky sú si veľmi blízki. Najmä Kollár nemá problém tvrdiť to i ono, čo si vzájomne odporuje. Pripomína tým Joža Ráža, ktorý svojho času povedal, že on je ako jin a jang, pre neho platí zároveň áno aj nie.

Keď sa Richard Sulík pýta, aký má zmysel, aby Kollár zotrvával v koalícii, keď hlasuje proti kľúčovým veciam, tak odpoveď je jednoduchá. Áno, ak sa na vec pozeráme čisto racionálne, tak Kollár je v nej zbytočný. Lenže on plní aj funkciu oveľa dôležitejšiu – vyvažujúcu.

Keď sa Richard Sulík pýta, aký má zmysel, aby Kollár zotrvával v koalícii, keď hlasuje proti kľúčovým veciam, tak odpoveď je jednoduchá. Matovič vie, že na Kollára sa môže spoľahnúť a keď potrebuje podporu, tak mu kryje chrbát. Vďaka nemu vyvažuje v rámci koalície vplyv ostatných.

Matovič vie, že na Kollára sa môže spoľahnúť a keď potrebuje podporu, tak mu kryje chrbát. Vďaka nemu vyvažuje v rámci koalície vplyv ostatných. Je niečo iné, keď za stolom sedia štyria partneri a keď rokujú iba traja. Navyše, Matovič má ešte jedného strategického spojenca, a tým je Veronika Remišová. Čo tam po nejakých taľafatkách, ako sú zákony a reformy…

Matovič si je zároveň vedomý, že má takmer nulový koaličný potenciál. Ak by táto vláda skončila, len ťažko by sa stal súčasťou novej. Po tom, čo predvádza, len samovrah by išiel s ním do jednej vlády.

Hoci šéf OĽaNO obviňuje z rozbíjania koalície najmä Richarda Sulíka, stále platí konštanta, že nik nerobí pre návrat opozície k moci viac ako Igor Matovič.

Vláda však aktuálne hlasovanie môže prezentovať aj ako vlastný úspech, lebo dokázala, že vie vytvárať rôzne ad hoc koalície. Napriek tomu by Matoviča parlamentné počty mali zaujímať.

Hlasovanie o reforme zdravotníctva prešlo len o jeden jediný hlas (podporilo ju 76 poslancov zo 146). No spoliehať sa to, že Miroslav Kollár (Spolu) a Tomáš Valášek (PS) sa budú správať zodpovedne a koalíciu vždy podržia, sa nedá. Najmä s blížiacimi sa voľbami opoziční poslanci nebudú mať najmenší dôvod hlasovať s koalíciou.

Podobne to bolo pri hlasovaní o reforme národných parkov, kde sa (napriek výhradám) zodpovedne zachoval exminister Ján Mičovský, ktorý nakoniec hlasoval, čím neznížil kvórum. Kollárovci si v tomto prípade dovolili takú nehoráznosť, že sa spolu s opozíciou pokúsili o obštrukciu.

Hoci Matovičovi a Kollárovi to zatiaľ vychádza, poľahky sa môže sa stať, že sa niekto zatne a koalícia v parlamente narazí. Neprekvapilo by, keby po takomto otrase pár slabých jedincov z koalície odpadlo a zrazu by bolo všetko inak.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #reformy #koalícia #Igor Matovič #Boris Kollár